Επικοινωνιακή φιέστα Μητσοτάκη στην Αστυπάλαια-Οι αλήθειες και τα ψέματα για την πράσινη ανάπτυξη

Πολλά μεγάλα λόγια και υποσχέσεις για το μέλλον περιλάμβανε η ομιλία του πρωθυπουργού από την Αστυπάλαια, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την μετατροπή της Αστυπάλαιας σε ένα «πράσινο» νησί και πρότυπο ηλεκτροκίνησης.

Το σχέδιο αυτό, σε συνεργασία με την Volkswagen, περιλαμβάνει:

  • Αντικατάσταση του στόλου όλων των αυτοκινήτων με ηλεκτροκίνητα οχήματα.
  • Αναδιάρθωση των μετακινήσεων στο νησί
  • Σταδιακή εγκατάσταση μονάδων ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε συνδυασμό με μπαταρίες για την αποθήκευση αποθέματος, αλλά και αναβάθμιση του ενεργειακού δικτύου με τη βοήθεια του ΔΕΔΔΗΕ
  • Ολιστική βελτίωση του οδικού δικτύου με τελικό στόχο τη δυνατότητα ανάπτυξης οχημάτων που θα κινούνται χωρίς οδηγό.

Κατά την ομιλία του από το νησί των Δωδεκανήσων ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ένα παράθυρο σε καθαρότερο και πιο πράσινο μέλλον»

«Η Αστυπάλαια του 2021 φωτίζει το μέλλον της επόμενης γενιάς. Ο σχεδιασμός μας είναι τολμηρός. Η Αστυπάλαια θα είναι η δοκιμαστική βάση για την πράσινη μετάβαση. Ενεργειακή αυτονομία, απολύτως τροφοδοτούμενη από τη φύση. Αυτό το όμορφο νησί αποτελεί κεντρικό πυλώνα αυτής της μετάβασης» συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε «τα σχέδια όμως δεν σταματούν εδώ. Έχουμε ήδη ενεργοποιήσει την πλατφόρμα eAstypalaia για να βοηθήσουμε τους κατοίκους να αντικαταστήσουν τα οχήματα τους με ηλεκτρικά και η επιδότηση για την απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου που δίνουμε εδώ είναι πολύ γενναιότερη εν συγκρίσει με την υπόλοιπη χώρα».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους κατοίκους της Αστυπάλαιας, αναφέρθηκε στα οφέλη που θα επιφέρει το πρόγραμμα μετατροπής του νησιού σε πρότυπο ηλεκτροκίνησης, σε συνεργασία με την Volkswagen.

«Καλύτερη ποιότητα περιβάλλοντος, διαφήμιση του νησιού σας σε όλον τον κόσμο, φθηνότεροι λογαριασμοί» αλλά όπως προσέθεσε χαρακτηριστικά «και αυτή η υπερηφάνεια, που πρέπει να νιώθετε ότι συμμετέχετε σε κάτι καινοτόμο και πρωτοποριακό, ότι δηλαδή το μέλλον θα έλθει στην Αστυπάλαια νωρίτερα».

«Αλήθειες και ψέματα σχετικά με τη φιέστα του κ. Μητσοτάκη»

Το αφήγημα του πρωθυπουργό, όμως, ήρθε να αποδομήσει η παρέμβαση του Νεκτάριο Σαντορινιού από το βήμα της Βουλής, ο οποίος έκανε λόγο για μια φιέστα επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε σχετικά «ο πρωθυπουργός σήμερα παραλαμβάνει πέντε ηλεκτρικά οχήματα από γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία, και αυτό το ονομάζει πράσινη ανάπτυξη. Εγκαινιάζει και 9 φορτιστές, από τους οποίους τους 6, τους έχει αγοράσει ο ίδιος ο Δήμος Αστυπάλαιας και τους 3 τους διαθέτει η ιδιωτική εταιρεία, και αυτό το ονομάζει κυβερνητική πρωτοβουλία για την ενεργειακή αυτονομία των νησιών. Διατυμπανίζει, ακόμη, ότι η Αστυπάλαια θα είναι το πρώτο πράσινο και αυτόνομο νησί της Μεσογείου, αποκρύπτει όμως ότι και η Τήλος και ο Αι Στράτης έγιναν ενεργειακά αυτόνομα με πραγματικές πολιτικές επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν για την κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα του ΔΕΔΔΗΕ το νησί δεν θα έχει ενεργειακή αυτονομία, αλλά θα καλύπτει το 60% των ενεργειακών αναγκών.

«Ακόμη και σήμερα ούτε το Υπουργείο Εσωτερικών, ούτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει ποια θα είναι τα έργα που θα γίνουν στα πλαίσια του προγράμματος και θα χρηματοδοτηθούν από το «Αντώνης Τρίτσης». Ποιο θα είναι το πραγματικό ύψος χρηματοδότησης από την εταιρεία; Όλα αόριστα.  Η Αστυπάλαια θα γίνει ένα ανοιχτό εργαστήρι δοκιμής αυτόνομης οδήγησης και θα πάρει υπεραξία η εταιρεία από αυτό. Η Κυβέρνηση, πέρα από τις κορδέλες και την τροφοδότηση της επικοινωνιακής ατζέντας του Πρωθυπουργού, πώς έχει σκεφτεί να εξασφαλίσει την ουσιαστική ενίσχυση των υποδομών του νησιού μέσα από αυτό το Πρόγραμμα;  Η Αστυπάλαια αξίζει να είναι ένα πράσινο και αυτόνομο νησί, αξίζει και μπορεί να προσελκύσει πράσινες επενδύσεις. Όμως επειδή οι νησιώτες δεν είναι ιθαγενείς να θαμπώνονται με καθρεπτάκια, κάθε τέτοιος σχεδιασμός πρέπει να γίνεται με ουσία και προγραμματισμό, και όχι με φιέστες. Αυτή η Κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι χτίζει ένα πράσινο προφίλ για τα νησιά, χωρίς όμως πρακτικό αντίκρισμα και χωρίς τα έργα να έχουν καν πλήρη σχεδιασμό» είπε ο κ. Σαντορινιός συνεχίζοντας το «σφυροκόπημα« στην κυβέρνηση.

Καταλήγοντας ανέφερε «την ίδια ώρα που ο Πρωθυπουργός χαμογελά στις κάμερες για ένα Πρόγραμμα με πολλά κενά, η Κυβέρνησή του πετάει εκτός από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης τη πλειονότητα των Δήμων για έργα σχετικά με την πράσινη οικονομία, βάζοντας ως συνήθως μέσα μόνο λίγους και εκλεκτούς για να πάρουν τη μερίδα του λέοντος».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here