Επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ-Φάιμαν για προσφυγικό, μετά το κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια

 

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Α.Μέρκελ και τον Καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν με αντικείμενο  το προσφυγικό ζήτημα, είχε το απόγευμα της Κυριακής, ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας

Η επικοινωνίας έγινε ενώ την ίδια στιγμή, εγκλωβισμένοι παραμένουν πίσω από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στην Ειδομένη, περίπου 3.500 πρόσφυγες μετά την απόφαση της γείτονος να επιτρέψει τη διέλευση από την ουδέτερη ζώνη μόνο σε Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς.

Τα Σκόπια θεωρούν οικονομικούς μετανάστες -και όχι πρόσφυγες- τους προερχόμενους από άλλα κράτη, όπως το Ιράν, το Πακιστάν, το Μαρόκο και δεν επιτρέπουν τη καταγραφή και τη διέλευσή τους.

Το γεγονός αυτό, δημιουργεί έντονες ανησυχίες στην Αθήνα ότι θα αναγκασθεί να αντιμετωπίσει χιλιάδες παγιδευμένους μετανάστες και πρόσφυγες, εάν κλείσουν τα σύνορά τους όλες οι άλλες Βαλκανικές χώρες που αποτελούν τον λεγόμενο Βαλκανικό διάδρομο, παρατηρεί σε ανταπόκρισή της και η βρετανική Guardian.

Ο Luca Guanziroli επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην περιοχή, εξηγεί στην Press Publica ότι η κατάσταση είναι πλέον δύσκολη. “Η απόφαση των Σκοπίων οδήγησε περίπου 200 Ιρανούς και 70 Μαροκινούς να διαμαρτύρονται έντονα. Με δεδομένο ότι η θερμοκρασία πλησιάζει κάποιες φορές το μηδέν, οι Ιρανοί απειλούν ότι δεν θα μπουν στις σκηνές να κοιμηθούν και δεν θα φάνε, μέχρι να τους επιτραπεί η διέλευση από τα σύνορα”.

Η απόφαση της ΠΓΔΜ να εμποδίσει όσους πρόσφυγες δεν προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ, δημιουργεί φόβους ότι το πιο αδύναμο μέλος της ΕΕ θα υποχρεωθεί να σηκώσει μεγάλο βάρος.

Το εφιαλτικό σενάριο έχει αρχίσει να αναπτύσσεται καθώς η Ελλάδα μετατρέπεται από χώρα τράνζιτ σε χώρα φιλοξενίας, λόγω του ντόμινο που προκαλεί το αλλεπάλληλο  κλείσιμο των συνόρων από τους γείτονές της”, λέει στον Guardian, ο Δημ. Χριστόπουλος, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.”Δεν υπάρχει καμία υποδομή έτοιμη για να χειρισθεί ανθρώπους που εγκλωβίζονται εδώ¨, συμπληρώνει.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here