Επικήδειος Τσίπρα στην Αβάνα για τον Φιντέλ: Το παράδειγμα του μας συντροφεύει στις νίκες και τις ήττες, τις ανατροπές και τους συμβιβασμούς μας

 

%ce%b1%ce%b2%ce%b1%ce%bd%ce%b1-3

Μιλώντας στην καρδιά των αριστερών της Ελλάδας αλλά και του κόσμου, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αποχαιρέτησε τα ξημερώματα από την πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα, τον μεγάλο Κομαντάντε των ονείρων και των ελπίδων όλων των φτωχών και καταπιεσμένων.

%ce%b1%ce%b2%ce%b1%ce%bd%ce%b1

Ο πρωθυπουργός στον σύντομο και περιεκτικό επικήδειο  του εκφώνησε, αφού ευχαρίστησε για την τιμή που έγινε στο πρόσωπο του προς τον ελληνικό λαό, προχώρησε και σε συγκρίσεις αλλά και σε συμπεράσματα.

Συγκρίσεις που αφορούσαν την πάλη του Κουβανικού και ελληνικού λαού για ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια. Αλλά και την ίδια τη πορεία προς τον κοινωνικό μετασχηματισμό, που «όπως μας έμαθε ο Φιντέλ, δεν είναι ανθόσπαρτος αλλά έχει δυσκολίες, υποχωρήσεις και σκαμπανεβάσματα», είπε ο πρωθυπουργός. Και συμπλήρωσε:

Κι εμείς στην Ευρώπη δίνουμε το δικό μας αγώνα ενάντια στους δικούς μας δυνάστες, του νόμους της αγοράς και τον νεοφιλελευθερισμό.»

«Και σε αυτόν τον αγώνα, το παράδειγμα του Φιντέλ μας συντροφεύει και θα μας συντροφεύει πάντα. Στις νίκες και στις ήττες μας. Στις ανατροπές και στους συμβιβασμούς μας»,  τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας  σε μιά σαφή αναφορά σε όσα περνά η χώρα μας και σε όσα έγιναν τον περασμένο χρόνο με την διαπραγμάτευση και την «συνθηκολόγηση» όπως την είχε αποκαλέσει, του Ιουλίου του 2015.

«Ο Φιντέλ έφυγε από τη ζωή αλλά θα βρίσκεται για πάντα: Στους μικρούς και μεγάλους αγώνες των λαών σε όλο τον πλανήτη.Στη φλόγα της αντίστασης των καταπιεσμένων που διεκδικούν την αξιοπρέπειά τους. Στη δύναμη όσων παλεύουν με πάθος για να διεκδικήσουν το αδύνατο, προκειμένου να πάψουν να ζουν το αδιανόητο.Γυρνώντας έτσι το τροχό της ιστορίας.

Αντίο, Κομαντάντε Φιντέλ!

 

%ce%b1%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%b1

Ολόκληρος ο επικήδειος λόγος του Ελληνα πρωθυπουργού:

Hermanos y hermanas [Αδερφοί και αδερφές],

Γενναίε λαέ της Κούβας,

Αποχαιρετούμε σήμερα τον Κομαντάντε Φιντέλ, εδώ από την πλατεία της Επανάστασης, όπως αρμόζει σε αυτόν τον μεγάλο επαναστάτη του 20ου αιώνα.

Αποχαιρετούμε ένα παγκόσμιο σύμβολο αγώνα και αντίστασης που με το παράδειγμά του ενέπνευσε τους αγώνες των λαών σε ολόκληρο το κόσμο.

%ce%b1%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%b1-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%84%ce%b7-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%87%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%b5%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%bc%ce%bf%cf%8d-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%86%ce%b9%ce%bd%cf%84

Τους αγώνες για ανεξαρτησία, ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.

Αποχαιρετούμε τον Φιντέλ των φτωχών, των καταπιεσμένων, των ανυπότακτων.

Τον δικό σας Φιντέλ, τον δικό μας Φιντέλ, τον Φιντέλ που ανήκει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τον Φιντέλ που ανήκει στην ιστορία.

Είναι μεγάλη τιμή να συμμετέχω σε μια τόσο ιστορική στιγμή, εκπροσωπώντας τον ελληνικό λαό.

%ce%b1%ce%b2%ce%b1%ce%bd%ce%b1-2

Έναν λαό που ζει σε μια πολύ μακρινή σε εσάς γωνιά του πλανήτη, μα βρίσκεται ταυτόχρονα τόσο κοντά στις αξίες και στα ιδανικά για τα οποία παλέψατε και παλεύετε.

Γιατί όπως ο κουβανικός, έτσι και ο ελληνικός λαός δε δίστασε σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας να σηκώσει το ανάστημά του και να παλέψει κόντρα σε ισχυρούς και παντοδύναμους αντιπάλους, για να διεκδικήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του.

Την αξιοπρέπεια και το δίκιο του.

Ελευθερία ή θάνατος ήταν το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης το 1821.

Patria o muerte [Πατρίδα ή θάνατος], το σύνθημα της Κουβανικής Επανάστασης το 1959.

Στα χνάρια του Σιμόν Μπολίβαρ και του Χοσέ Μαρτί, παρέα με τον Τσε, ο Φιντέλ μετέτρεψε την Κούβα από μια ακόμα δικτατορία σε ένα παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και αξιοπρέπειας.

Αβανα τελετη αποχαιρετισμού του Κομαντάντε Φιντέλ

Και αφήνει πίσω πολύτιμη κληρονομιά στον κουβανικό λαό: στην παιδεία, στη εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στην υγεία, στο επίπεδο των επιστημών και του πολιτισμού.

Αλλά αφήνει και πολύτιμη κληρονομιά σε όλους τους λαούς:

Γιατί ενέπνευσε πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στη Λατινικής Αμερική

Και έθεσε τις βάσεις για μια νέα, δυναμική εποχή περιφερειακής ολοκλήρωσης.

Και για την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία της Κούβας με τη Δύση.

Η Κούβα του Φιντέλ, όμως, μας έμαθε και ότι ο δρόμος προς τον κοινωνικό μετασχηματισμό δεν είναι ανθόσπαρτος.

Έχει δυσκολίες, έχει υποχωρήσεις, έχει σκαμπανεβάσματα

Μας έμαθε και από τα κατορθώματα αλλά και από τις αδυναμίες του.

Μας έμαθε ότι η μάχη για τον κοινωνικό μετασχηματισμό είναι μια μάχη διαρκής και απαιτεί μεγάλες θυσίες, όπως αυτές που με ηρωισμό καταβάλετε, τα δύσκολα χρόνια του εμπάργκο, που επιβλήθηκε στη χώρα σας ως διαρκής εκβιασμός και ως τιμωρία.

Και μπορεί εμείς στην Ευρώπη να μη μπορούμε να φανταστούμε τις δυσκολίες που εσείς περάσατε, έχουμε όμως κι εμείς του δικούς μας δυνάστες.

Την απάνθρωπη λογική των νόμων της αγοράς και του νεοφιλελευθερισμού.

Και δίνουμε και εμείς από τη μακρινή Ελλάδα, τον δικό μας αγώνα για τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια.

Και σε αυτόν τον αγώνα, το παράδειγμα του Φιντέλ μας συντροφεύει και θα μας συντροφεύει πάντα.

Στις νίκες και στις ήττες μας.

Στις ανατροπές και στους συμβιβασμούς μας.

Ο Φιντέλ έφυγε από τη ζωή αλλά θα βρίσκεται για πάντα:

Στους μικρούς και μεγάλους αγώνες των λαών σε όλο τον πλανήτη.

Στη φλόγα της αντίστασης των καταπιεσμένων που διεκδικούν την αξιοπρέπειά τους.

Στη δύναμη όσων παλεύουν με πάθος για να διεκδικήσουν το αδύνατο, προκειμένου να πάψουν να ζουν το αδιανόητο.

Γυρνώντας έτσι το τροχό της ιστορίας.

Αντίο, Κομαντάντε Φιντέλ!

Hasta la victoria siempre! [Πάντα μέχρι τη νίκη]

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here