Επίδειξη ακραίου εθνικισμού από Σαμαρά, υπό τα θερμά χειροκροτήματα 40 βουλευτών: Η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Επίδειξη ακραίου εθνικισμού και λαϊκισμού αλλά και δύναμης του στην Κ.Ο της ΝΔ με 40 βουλευτές να χειροκροτούν κάθε πατριδοκάπηλο σύνθημά του, έκανε στη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Δήλωσε με προκλητικότητα τουλάχιστον δύο φορές «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Κι αυτό είναι ιστορική αλήθεια», ταυτιζόμενος με τα πιο ακραία στοιχεία ακροδεξιού εθνικισμού.

Είναι προφανές ότι ο Α. Σαμαράς έχει θέσει, μαζί με το ¨πνευματικό τέκνο» τον Αδωνι Γεωργιάδη, υπό πολιτική ομηρεία τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ΝΔ, ποαρασύροντας την στις πιο ακραίες και επικίνδυνες θέσεις.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ακόμη ότι στη Συμφωνία των Πρεσπών, η Ελλάδα υποχωρεί σε όλα και δίνοντας στα Σκόπια και ονομασία και γλώσσα και εθνότητα, νομιμοποιώντας παράλληλα τον αλυτρωτισμό στη γειτονική χώρα. «Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν λύνει το πρόβλημα, δημιουργεί πολύ μεγαλύτερο», σημείωσε.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια επί της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρώην πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς είπε ότι «ακούγεται το επιχείρημα πως τους έχουν αναγνωρίσει 140 χώρες. Αν είναι έτσι τα πράγματα γιατί πιέζουν εμάς; Απλούστατα διότι το σημαντικό για τα Σκόπια δεν ήταν να τους αναγνωρίσει η Ουγκάντα, αλλά εμείς, γιατί μόνο εμείς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον αλυτρωτισμό εναντίον μας». Υπενθύμισε, δε, πως η Ελλάδα έχει ασκήσει βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Επεσήμανε, εξάλλου, ότι «μας λένε για το ΝΑΤΟ και τα Σκόπια, για να σταθεροποιηθεί η περιοχή. Τόσα χρόνια η ευρύτερη περιοχή ήταν ήρεμη και το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε. Η είσοδος στο ΝΑΤΟ δεν είναι πανάκεια». Κατηγόρησε επιπλέον την κυβέρνηση ότι «στην προσπάθειά της να περάσει μια επαίσχυντη συμφωνία, έχει γίνει πιο “Σκοπιανή” από τους “Σκοπιανούς”». Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες σε βάρος του ότι έκανε καριέρα με το «Μακεδονικό», δήλωσε πως όταν χρειάστηκε πήγε του και επέστρεψε με την ψήφο των πολιτών.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπήρχε πέρα από τα ελληνικά σύνορα περιοχή Μακεδονία, ούτε επίσημα, ούτε ανεπίσημα. «Λένε πως υπάρχουν τρία κομμάτια της Μακεδονίας, άρα και εκτός Ελλάδας. Αυτό είναι ψέμα, γιατί το 1913 δεν διαμοιράστηκε καμία Μακεδονία», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός , ενώ συμπλήρωσε ότι στην πρώτη Συνθήκη στο Λονδίνο το 1915 δεν υπάρχει πουθενά η λέξη «Μακεδονία». Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει αναφορά ούτε στη συνθήκη Βουκουρεστίου, καταθέτοντας σχετικούς χάρτες, ενώ ανέφερε ότι πριν τους Βαλκανικούς πολέμους τα Σκόπια ανήκαν στο Κοσσυφοπέδιο και μετά έγιναν πρωτεύουσα αυτού.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι «τα ίδια λέγανε και για το σχέδιο Αναν και την Κύπρο. Όμως ο κυπριακός λαός δεν τους άκουσε και η Κύπρος μπήκε στην Ε.Ε. και το ευρώ. Η ίδια παρέα έχει βαλθεί να ξαναγράψει την ιστορία μας, όπως λέγανε πριν χρόνια για τον «συνωστισμό της Σμύρνης»».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here