Έπιασε δουλειά ο νέος επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα, Μάαρτεν Φερβέι

Το πλαίσιο της περαιτέρω στενής τεχνικής συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και της γνωστής μας από το παρελθόν Task Force, τόσο για το επόμενο διάστημα όσο και μακροπρόθεσμα.τέθηκε επί τάπητος  στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο.

Οπως ανακοινώθηκε επίσημα, ο υπουργός Οικονομικών  Ευκλείδης Τσακαλώτος​, ​ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης​ και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, συναντήθηκαν με τον Γενικό Διευθυντή της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μάαρτεν Φερβέϊ σήμερα στις 13.00 στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Ολλανδός στην καταγωγή Μάρτιν Φερβέι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν, είναι ο άνθρωπος που αντικαθιστά τον γνωστό μας Χ. Ράιχενμπαχ, που κατείχε μέχρι πρόσφατα τη θέση αυτή. Η Τask Force δημιουργήθηκε μετά την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο, ως μια επιτροπή παροχής υψηλού επιπέδου τεχνικής βοήθειας προς την ελληνική κυβέρνηση σε μιά σειρά από τομείς, με στόχο την διευκόλυνση των μεταρρυθμίσεων. Η Τask Force, είχε συντάξει στο παρελθόν μελέτες και σχέδια που αφορούσαν τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και την καλύτερη απόδοση των ΟΤΑ(σε συνεργασία με τον επίσης γωνστό μας Γερμανό υπουργό για τον Ελλάδα Γιοακιμ Φούχτελ)!

Είχε ξανάρθει προεκλογικά

Ο Ολλανδός επικεφαλής της Ομάδας Δράσης και διάδοχος του Χορστ Ράιχενμπαχ είχε επισκεφθεί τη χώρα μας και πριν τις εκλογές και είχε συναντηθεί μεταξύ άλλων, με τους υπηρεσιακούς υπουργούς Γιώργο Χουλιαράκη (Οικονομικών), Νίκο Χριστοδουλάκη (Οικονομίας), Αντώνη Μανιτάκη (Εσωτερικών) και Ιωάννη Γκόλια (Παραγωγικής Ανασυγκρότησης).

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  (Structural Reform Support Service), Μάαρτεν Φερβέι (Maarten Vervwey), πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, για να έχει διερευνητικές συζητήσεις με την υπηρεσιακή κυβέρνηση σχετικά με την τεχνική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σκοπός των συνομιλιών αυτών ήταν να επιτευχθεί μια ταχεία συμφωνία μετά το σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης».

Ποιός είναι ο ρόλος της νέας Υπηρεσίας Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ

Η Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων δημιουργήθηκε από την Κομισιόν τον περασμένο Ιούλιο, για να παρέχει ειδική τεχνική βοήθεια σε όλα τα κράτη-μέλη, ώστε αυτά να εφαρμόσουν σημαντικές διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που προωθούν την ανάπτυξη. Αυτές τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα αναλάβει να τις προωθεί και να τις επιβλέπει, ουσιαστικά, ο κ. Φερβέι, ο οποίος θα έχει ρόλο ανάλογο με αυτόν των επικεφαλής του Κουαρτέτου (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM).

Η Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων είναι το διάδοχο σχήμα της Ομάδας Δράσης(Task Force)για την Ελλάδα, η αποστολή της οποίας έληξε στις 30 Ιουνίου, αλλά και για την Κύπρο, όπου ονομαζόταν Ομάδα Υποστήριξης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, «η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει καίρια σημασία για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, ενώ παράλληλα ενισχύει τα θεμέλια για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την εδραίωση αποτελεσματικών συστημάτων κοινωνικής προστασίας και την κατοχύρωση ενός σύγχρονου κράτους προς όφελος του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικονομίας. Η υπηρεσία αυτή θα συνδράμει επίσης τα Κράτη Μέλη στην αποτελεσματικότερη απορρόφηση και χρήση των κονδυλίων της ΕΕ. Πρόκειται για έναν τομέα όπου στο παρελθόν, η τεχνική βοήθεια προς τα κράτη-μέλη είχε θετικά αποτελέσματα».

Στη σημερινή συνάντηση συμμετείχε ο Γ.Γ. Συντονισμού της κυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαγιαννάκος, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Επικρατείας κ. Αλέκο Φλαμπουράρη.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here