Επί τάπητος η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

ΦΩΤΟ: Eurokinissi

Eπανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ σε μια προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή τομή» που επιζητά η κυβέρνηση ανάμεσα στους πέντε ομίλους που συμμετείχαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, την ανάγκη για αύξηση των εσόδων του Δημοσίου και τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών.

Στην απογευματινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τo ζήτημα ύστερα από την πρωτοβουλία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων να επανεκκινήσει τη διαδικασία διάθεσης του 51% αντί του 67% της αρχικής προκήρυξης. Το Δημόσιο θα πουλήσει αρχικά το 51% των μετοχών και το υπόλοιπο ποσοστό μέχρι το 67,7% θα διατεθεί σταδιακά στον πλειοδότη εντός μίας πενταετίας, ανάλογα με συγκεκριμένες επενδύσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει.

Τα φαβορί του διαγωνισμού, δηλαδή οι Κινέζοι της COSCO και οι Δανοί της Maersk (συμμετέχουν μέσω της θυγατρικής τους ΑΡΜ Terminals), εμφανίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην έχουν αντίρρηση σε αυτό το θέμα. Εκτός από τις COSCO και APM Terminals, τυπικά τουλάχιστον στον διαγωνισμό παραμένουν η φιλιππινέζικη International Container Terminal Services, η αμερικανική Ports America και η νεοζηλανδικών συμφερόντων Utilico.

Ακόμη και αν η κυβέρνηση δώσει το πράσινο φως στην εισήγηση του ΤΑΙΠΕΔ, η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών δεν πρέπει να αναμένεται πριν από τον Σεπτέμβριο. Μπορεί ως αιτία να προβάλλεται το γεγονός ότι απαιτείται χρόνος για να ολοκληρωθεί μια σειρά διαδικασιών, όπως η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Δημοσίου αλλά και η συνοδευτική συμφωνία μετόχων.

Οσο για τους συνδικαλιστές των λιμενεργατών που συναντήθηκαν χθες το πρωί με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλα και έμαθαν για τις αλλαγές των όρων πριν από τους επενδυτές, προειδοποιούν με κινητοποιήσεις. «Ενημερωθήκαμε ότι η απόφαση συνέχισης των διαγωνισμών πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ και ΟΛΘ είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης.

Σήμερα το πρωίν ο κ. Πιτσιόρλας μικλώντας στη γενική συνέλευση του ΟΛΘ τόνισε οτι, σε αντίθεση με τον ΟΛΠ, η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ παγώνει μέχρι τη συμφωνία με τους εταίρους. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας μπροστά από το πάνελ εκπρόσωποι των εργαζομένων άπλωσαν πανό κατά του ξεπουλήματος του λιμανιού.

Αμέσως μετά τη λήξη της γενικής συνέλευσης, τον λόγο πήρε η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Λιμενικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), Φανή Γουργούρη, η οποία αναφερόμενη στον ΟΛΠ υποστήριξε ότι «θυσιάζεται σαν άλλη Ιφιγένεια προκειμένου να πνεύσει ούριος άνεμος στη χώρα».

Πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα υποχωρήσουν σε περίπτωση πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών και υποστήριξε ότι το «πουλάω πλειοψηφικό πακέτο μετοχών σημαίνει ότι εκχωρώ και τη δημόσια λιμενική αρχή».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here