Επεισόδια με πρόσφυγες στη Μυτιλήνη- Εμφάνιση και βία «αγανακτισμένων» ακροδεξιών στη Κω

Η συσσώρευση μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στη Μυτιλήνη, οι οποίοι αναζητούν τρόπο να φύγουν από το νησί, προκαλεί εντάσεις και επεισόδια, σχεδόν καθημερινά. Το πρωί, έγιναν νέα επεισόδια στο λιμάνι ενώ περίπου 1.000 Αφγανοί επιχείρησαν να εισέλθουν στο  Blue Star 1 που έκανε το δρομολόγιο για Πειραιά. 

Το πιο ανησυχητικό όμως φαινόμενο είναι η εμφάνιση ομάδων αυτόκλητων «αγανακτισμένων» πολιτών στη Κω οι οποίοι ανέλαβαν δράση και επιτέθηκαν σε μετανάστες αλλά και σε τουρίστες και δημοσιογράφους ξένων μέσων!

Τα επεισόδια στη Μυτιλήνη

Η είσοδος των Αφγανών στο Blue Star  που είχε καταπλεύσει στο λιμάνι της Μυτιλήνης αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς το πλοίο σήκωσε τον καταπέλτη. Παράλληλα με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και συνεχείς επεμβάσεις ανδρών του Λιμενικού Σώματος και της αστυνομίας αντιμετωπίστηκε η εξέγερση χιλιάδων μεταναστών.

Για ωρολογιακή βόμβα που κρατά στα χέρια του και είναι έτοιμη να εκραγεί, μίλησε ο δήμαρχος του νησιού κ. Γαληνός, ο οποίος έχει ζητήσει να κηρυχθεί σε κατάσταση ανάγκης η Μυτιλήνη, στην οποία βρίσκονται πάνω από 15.000 πρόσφυγες. Οπως είπε πρέπει να αποσυμφορηθεί σύντομα η κατάσταση στον νησί.

Προβληματίζει η βία  «αγανακτισμένων» στη Κω

Την ίδια στιγμή, προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση «αγανακτισμένων» πολιτών στη Κω οι οποίοι  με προκλητική και βίαιη συμπεριφορά, επιτέθηκαν σε μετανάστες έξω από το αστυνομικό τμήμα του νησιού το βράδυ της Πέμπτης.

Οπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης του νησιού,  οι «αγανακτισμένοι» νεαροί συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα και άρχισαν τους διαπληκτισμούς με τους συγκεντρωμένους μετανάστες. Ακολούθησε πετροπόλεμος και επεισόδια για δύο ώρες στη παραλιακή λεωφόρο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μπροστά από το αστυνομικό Τμήμα βρέθηκε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νίκος Μυλωνάς, ο οποίος όταν είδε χτυπημένο μετανάστη αντέδρασε για να δεχθεί τους προπηλακισμούς των «αγανακτισμένων» κατοίκων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη θέα της βίας κατά των μεταναστών, αντέδρασαν και τουρίστες,, ενώ σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες «αγανακτισμένοι» έσπασαν την κάμερα εικονολήπτη ξένου τηλεοπτικού συνεργείου.

Την Κω επισκέπτεται σήμερα, Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, συνοδεία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.Έχουν προγραμματιστεί συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμαρχο Κω, καθώς και τους εκπροσώπους των αστυνομικών και λιμενικών αρχών του νησιού. Θα ακολουθήσει συνάντηση με εκπροσώπους Mη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο νησί για την προσφυγική κρίση.

Το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου.

Νέο δρομολόγιο του «Ελ.Βενιζέλος»

Το πρωί της Παρασκευής καταπλέει στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μεταφέροντας 2.504 μετανάστες από τέσσερα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ειδικότερα, το πλοίο παρέλαβε από το λιμάνι της Κω 491 άτομα, 164 από την Κάλυμνο, 1.102 από τη Λέρο και 747 από τη Μυτηλήνη.

Στο λιμάνι του Πειραιά έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Ακτοφυλακή προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλή αποβίβαση των μεταναστών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here