Επαφές Τσίπρα με Μογκερίνι, Αναστασιάδη πριν τη σύνοδο

Σειρά επαφών με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και θέματα Άμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είχε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για το ζήτημα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στη κυπριακή ΑΟΖ.

Η συνάντηση με την κ. Μογκερίνι έγινε στο περιθώριο της προπαρασκευαστικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), με τον κ. Τσίπρα να τονίζει την ανάγκη να υπάρξει ένα σαφές μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία και στοχευμένα μέτρα αν δεν σταματήσει άμεσα τις προκλήσεις. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συζήτησαν και ποια μπορεί να είναι τα πιο αποτελεσματικά μέτρα.

Με τον κ. Αναστασιάδη συναντήθηκε λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συζήτησαν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν την επόμενη περίοδο.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της κοινότητας ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να στείλουν ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα να σταματήσει αμέσως αυτές τις δραστηριότητες, διότι παραβιάζοντας την κυπριακή κυριαρχία παραβιάζει και την ευρωπαϊκή κυριαρχία.

Η Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών έρχεται την ώρα που το Γιαβούζ, το δεύτερο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας, ετοιμάζεται να επιχειρήσει στα ανοικτά της χερσονήσου της Καρπασίας. 

Όπως ανακοίνωσε η Άγκυρα το «Γιαβούζ» θα επιχειρήσει γεώτρηση για διάστημα περίπου τριών μηνών και θα φθάσει σε βάθος 3.300 μέτρων. Η τουρκική πλευρά προειδοποίησε δε «εξωτερικούς» παράγοντες που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Κύπρου να μην κυνηγούν «ψευδαισθήσεις» που δεν θα φέρουν αποτελέσματα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here