Επαφές Παππά ενόψει λειτουργίας του Διαστημικού Κέντρου

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, επισκέφθηκε σήμερα την Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών, Corallia, την εταιρεία παροχής δορυφορικών υπηρεσιών, Hellas Sat, την εταιρεία-προγραμματιστή και κατασκευαστή αισθητήρων υψηλής ποιότητας, European Sensor Systems και την εταιρεία ηλεκτρονικών συστημάτων, Thales Hellas. Οι επισκέψεις εντάσσονται στον κύκλο των επαφών του Νίκου Παππά, ενόψει της λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ).

Στη διάρκεια των συναντήσεων τονίστηκε η καίρια σημασία της λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών για το συντονισμό όλων των φορέων που αναπτύσσουν σχετική δραστηριότητα, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες της Ελλάδας στον τομέα.

Η δημιουργία ενός φορέα, ο οποίος θα κεφαλαιοποιήσει τις μέχρι σήμερα προσπάθειες, θα βάλει τέλος στην αδυναμία αξιοποίησης των δεκάδων φορέων που εργάζονται στο πεδίο των διαστημικών εφαρμογών παγκοσμίως, θα συντονίσει την εκπροσώπηση της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς και θα προωθήσει αποτελεσματικά τις εφαρμογές που αναπτύσσονται, αποτελεί –όπως τονίστηκε- πολύχρονο αίτημα των εμπλεκόμενων με τον κλάδο.

«Τα μηνύματα από την οικονομία είναι, πλέον, ξεκάθαρα. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Δεν φτάνει, όμως, απλώς να πάμε στην επόμενη μέρα. Καίρια σημασία έχει το πώς θα φτάσουμε εκεί. Στο πλαίσιο αυτό ακριβώς, η αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων δεν αφορά σε ένα κλειστό κύκλο εξειδικευμένων επιστημόνων. Πρέπει να λειτουργήσει ως εργαλείο υπέρ ολόκληρης της κοινωνίας. Διότι, όλοι μας -κοινωνία και Πολιτεία- οφείλουμε να διαλέξουμε: θέλουμε οι νέες τεχνολογίες –μέσα σε αυτές και η διαστημική- να λειτουργήσουν ως παράγοντες αύξησης των ανισοτήτων ή ως μοχλοί ουσιαστικού εκδημοκρατισμού, με τη συμμετοχή όλων στα πλεονεκτήματα που φέρνει μαζί της η επόμενη ημέρα; Στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έχουμε θέσει πρωταρχικό μας στόχο την ισότιμη συμμετοχή όλων των Ελλήνων στη νέα ανάπτυξη. Και, με αυτόν τον τρόπο, μπαίνουμε δυναμικά στη μάχη για την καταπολέμηση του “brain drain” που τόσο πληγώνει τη χώρα μας. Υλοποιώντας ακριβώς τον συγκεκριμένο στρατηγικό μας σχεδιασμό, το ΕΚΔΕ θα συντονίσει όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο», τόνισε στους συνομιλητές του ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Στο Corallia, ο Νίκος Παππάς ενημερώθηκε αναλυτικά για τις δράσεις υποστήριξης καινοτομικών συνεργατικών σχηματισμών (innovation clusters) σε συγκεκριμένους τομείς και περιφέρειες της χώρας, όπου προϋπάρχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και εξαγωγικός προσανατολισμός. Μάλιστα, έγινε αναλυτική παρουσίαση συγκεκριμένων εφαρμογών που αξιοποιούν τη δορυφορική και διαστημική τεχνολογία προς όφελος τόσο των τοπικών κοινωνιών, όσο και της ελληνικής οικονομίας γενικά. Μεταξύ άλλων, μέλη του cluster παρουσίασαν εφαρμογές που επιτρέπουν την πρόληψη πυρκαγιών και πλημμυρών, την παρακολούθηση αγροτικών καλλιεργειών, την εποπτεία κρίσιμων υποδομών (γέφυρες, οδικές αρτηρίες κ.λπ.), την εποπτεία των συνόρων, αλλά και των κινήσεων των πλοίων, δορυφορικές κεραίες και εξοπλισμό δορυφόρων «made in Greece», συστήματα εικονικής πραγματικότητας κ.ά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα χρήσης της διαστημικής τεχνολογίας για τη βελτίωση των τοπικών, αλλά και της εθνικής οικονομίας αποτελεί εφαρμογή που αναλύει μέσω δορυφόρου τις κατά τόπους καλλιέργειες και προτείνει τις βέλτιστες λύσεις άρδευσης, καθώς και χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό, μειώθηκε ήδη κατά 25% το κόστος για 5.000 παραγωγούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα πιλοτικά, ενώ βελτιώθηκε και η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Η διοίκηση της Hellas Sat, ιδιοκτήτη του πρώτου ελληνικού δορυφόρου Hellas Sat 2, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2003, παρουσίασε τις δορυφορικές υπηρεσίες που προσφέρει σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Νότιο Αφρική, παρέχοντας –μεταξύ άλλων- δορυφορική τηλεόραση, δορυφορικό Ίντερνετ, δυνατότητες διασύνδεσης σχολείων, δημοσίων υπηρεσιών (e-government), εφαρμογές πρόληψης πυρκαγιών κ.λπ.

Η European Sensor Systems ενημέρωσε τον Υπουργό ΨΗΠΤΕ για τα προϊόντα της, τους αισθητήρες υψηλής ποιότητας που σχεδιάζονται από Έλληνες επιστήμονες και χρησιμοποιούνται σε εξελιγμένες εφαρμογές ελέγχου και παρακολούθησης σε τομείς όπως η βιομηχανία, η ιατρική και η αεροδιαστημική.

Ο Νίκος Παππάς ξεναγήθηκε, επίσης, στις εγκαταστάσεις της Thales στο Κορωπί, όπου εδώ και 30 χρόνια η εταιρεία αναπτύσσει σειρά συστημάτων για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (μεταξύ άλλων, ηλεκτρονικά συστήματα για τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage και συστήματα αεράμυνας), καθώς και συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, σηματοδότησης του κύριου σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας και εποπτείας-επικοινωνίας για το μετρό της Αθήνας.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης συνοδευόταν στις επισκέψεις του από τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσο και τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλη Μαγκλάρα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here