Εντυπωσιασμένος από τη μάχη των Ελλήνων κατά της φτώχειας ο B. Φάινμαν

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα για δύο ημέρες. Ο κ. Φάιμαν που βρίσκεται από το πρωί στην χώρα, επισκέφτηκε το Κοινωνικό Ιατρείο, το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, το οποίο σήμερα βρίσκεται σε εφημερία και τα παιδικά χωριά SOS στην Κυψέλη.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη προς όποιο μέλος της το χρειάζεται. Μαζί και με αλληλεγγύη θα μπορούμε να προχωρήσουμε και να φθάσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σημείο που είχαν οραματιστεί οι ιδρυτές της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις στην Ελλάδα είναι αποφασισμένες να διασφαλίσουν την πορεία της χώρας στην Ευρώπη και σημείωσε ότι ο ίδιος είναι εκφραστής αυτής της απόφασης και αυτής της πολιτικής.

Η επίσκεψη στο Κοινωνικό ιατρείο

Μετά την επίσκεψή του στο Κοινωνικό Ιατρείο δήλωσε: «Για εμένα είναι εντυπωσιακό να βλέπω ότι άνθρωποι εργάζονται εθελοντικά εδώ και είναι εντυπωσιακό να βλέπω ότι οι άνθρωποι δεν δέχονται τη φτώχεια, ότι μάχονται εναντίον της φτώχειας», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι χαίρεται που βρίσκεται στην Αθήνα «όχι μόνο με αξιωματούχους και άλλους πολιτικούς». «Είναι σημαντικό να έχουμε πολύ στενές σχέσεις με άλλους πολιτικούς, αλλά είναι επίσης σημαντικό να έχουμε στενές σχέσεις με τέτοιες πρωτοβουλίες» υπογράμμισε, για να τονίσει: «Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι πραγματικά υπέροχες και εντυπωσιακές. Σέβομαι απολύτως τη δουλειά αυτών των ανθρώπων».

Ο αυστριακός καγκελάριος εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον Αλέξη Τσίπρα πριν από την συνάντηση τους, σε μια προσπάθεια για τον τερματισμό της διαφωνίας ανάμεσα στους διεθνείς πιστωτές και την Ελλάδα για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

«Η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της βάσει του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, αλλά χρειάζεται να την υποστηρίξουμε για να αποτρέψουμε την έξοδό της από την ευρωζώνη», σημείωσε ο Φάιμαν μιλώντας στο δίκτυο ORF.

«Ξέρω ότι υπήρξε σειρά προτάσεων, και από τους θεσμούς (των πιστωτών), τις οποίες και εγώ επίσης δεν θεωρώ λυσιτελείς» σημείωσε ο Φάιμαν σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Υψηλή ανεργία, 30%-40% χωρίς ασφάλεια υγείας και επιπλέον αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση δεν μπορούν να το κατανοήσουν αυτό» συμπλήρωσε.

Η εναλλακτική λύση είναι να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι Έλληνες πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν, πρόσθεσε.

Η εκτόξευση προσβολών δεν ήταν ποτέ βοηθητική, σχολίασε ο αυστριακός καγκελάριος και υπογράμμισε: «Στέκομαι στο πλευρό του ελληνικού λαού, στον οποίο ενώ βρίσκεται σε αυτήν την δύσκολη θέση, προτείνονται κι άλλα πράγματα που είναι επιζήμια για την κοινωνία».

Ο Φάιμαν εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την επίτευξη συμφωνίας, χρησιμοποιώντας την Αυστρία ως υπόδειγμα χώρας στην οποία οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν υγειονομική περίθαλψη οικονομικά βιώσιμη.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας αναγνώρισε ότι τα νεύρα είναι τεντωμένα, αλλά η αποστολή μας είναι, σημείωσε, «να αποφευχθεί μια καταστροφή».

Στην ερώτηση αν η ελληνική ηγεσία μπορεί να πεισθεί, ο Φάιμαν απάντησε: «Θεωρώ ότι κάποιος που έχει εκλεγεί πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του».

Αξίζει να σημειωθεί ότι , ο κ. Φάιμαν είναι ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα από την ανάληψη των καθηκόντων του Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο, ο οποίος από την πλευρά του είχε πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψή του σε κοινοτική πρωτεύουσα στη Βιέννη, στις 9 Φεβρουαρίου, έπειτα από πρόσκληση του Βέρνερ Φάιμαν.

Σε σχετικό τηλεγράφημά του, το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων (ΑΡΑ) υπενθυμίζει πρόσφατη συνέντευξη του κ. Φάιμαν στην αυστριακή εφημερίδα «Έστεραιχ» στην οποία υποστήριζε μια μόνιμη λύση για την Ελλάδα για την οποία, κατά τη γνώμη του, απαιτείται ένα πακέτο μέτρων σταθεροποίησης για τα επόμενα πέντε χρόνια και για αυτό το χρονικό διάστημα χρειάζεται ένα είδος αναβολής πληρωμών – υπό αυστηρούς κανόνες και όρους.

Επιπλέον, είχε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις τυχόν χρεοκοπίας της Ελλάδας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης σε άλλες χώρες, ενώ σε δηλώσεις του μετά το υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Τρίτης, είχε δηλώσει ότι δεν επισκέπτεται την Αθήνα ως «πολύξερος» για να δώσει συμβουλές, αλλά επειδή θέλει να δώσει μήνυμα στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Φάιμαν διευκρίνισε ότι , δεν θα είναι μια επίσκεψη των «κόκκινων χαλιών», σημειώνοντας ότι κατά την παραμονή του στην Αθήνα θα έχει την ευκαιρία να σχηματίσει μια εικόνα για την κατάσταση στην Ελλάδα, επισκεπτόμενος κοινωνικές εγκαταστάσεις, σχολεία και νοσοκομεία, όπως επίσης επιχειρήσεις και να συνομιλήσει με αυστριακούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here