Εντονες διεργασίες στη γαλλική Αριστερά ενόψει βουλευτικών-Υποψήφιος δηλώνει ο Μελανσόν-Διακομματικό κίνημα ιδρύει ο Αμόν

Μεγάλες και έντονες είναι πολιτικές διεργασίες στη Γαλλία, ιδίως στην Αριστερά, μετά τις προεδρικές εκλογές και ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών που θα κρίνουν πολλά ως προς τον τρόπο που θα κυβερνηθεί η χώρα. Οι διεργασίες αυτές αφορούν σε μεγάλο βαθμό την ευρύτερη Αριστερά που συσπειρώθηκε γύρω από τον Μελανσόν αλλά και το Σοσιαλιστικό κόμμα το οποίο, μετά την καταστροφική θητεία Ολάντ, απειλείται με συντριβή στις εκλογές, με αποτέλεσμα πολλά στελέχη του να ψάχνουν καταφύγιο στο κόμμα του Μακρόν!

Ηδη ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, ηγέτης του αριστερού Μετώπου Ανυπότακτη Γαλλία, ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει ως υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές, διεκδικώντας πιθανότατα έδρα στη Μασσαλία, σε μιά προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει το μεγάλο ποσοστό, 19,64% που πήρε ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

Από την άλλη, ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μπ. Αμόν που προέρχεται επίσης από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος και δεν τα πήγε καθόλου καλά στις εκλογές, καθώς υπονομεύθηκε εκ των έσω(βλ. Ολάντ, Βάλς και άλλοι), διαμηνύει ότι προτίθεται να προχωρήσει την 1η Ιουλίου, μετά τις εκλογές δηλαδή, στην ίδρυση ενός μεγάλου διακομματικού κινήματος με στόχο την ανοικοδόμηση της Αριστεράς.

Ο υποψήφιος …βουλευτής Μελανσόν

«Η απόφαση έχει ληφθεί. Θα είμαι» δήλωσε ο Ζαν Λυκ Μελανσόν στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV. Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι «αρκετά πιθανό» να είναι υποψήφιος στη Μασσαλία, μια από τις πόλεις όπου το κόμμα του κέρδισε μεγάλο ποσοστό στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Για να δικαιολογήσει την υποψηφιότητά του ο Μελανσόν εξήγησε: «Οι φίλοι μού είπαν ‘δεν μπορείς να λες στους ανθρώπους ότι ξεκινάμε και πάλι τη μάχη και μετά να συμμετέχει όλος ο κόσμος εκτός από εσένα’».

Η Μασσαλία είναι η πόλη στην οποία ο Μελανσόν συγκέντρωσε ποσοστό 24,82% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, μπροστά από τη Μαρίν Λεπέν και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Η περίπτωση Αμόν

Ο Μπενουά Αμόν, ανακοίνωσε πως την 1η Ιουλίου θα προχωρήσει στην ίδρυση ενός «μεγάλου, διακομματικού» κινήματος για να συνεχίσει τη δουλειά «που άρχισε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας» και να ανοικοδομήσει την Αριστερά, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείψει το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
«Την 1η Ιουλίου θα ανακοινώσω τη δημιουργία ενός κινήματος, που θα είναι ευρύ και θα απευθύνεται στους άνδρες και τις γυναίκες της Αριστεράς, στους πολίτες, ώστε να σκεφθούμε τη συνέχεια που μπορούμε να δώσουμε σ’ αυτή την εργασία που αρχίσαμε κατά την προεδρική εκστρατεία, να κάνουμε μια δουλειά πάνω σ’ αυτές τις νέες ιδέες» εξήγησε στον ραδιοσταθμό France Inter ο Μπενουά Αμόν, που αποκλείσθηκε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν θα παραδώσει την κομματική του ταυτότητα.

«Θα προσκαλέσω άνδρες και γυναίκες που ανήκουν στα πολιτικά κόμματα ή δεν ανήκουν σ’ αυτά. Θα τους προσκαλέσω να συνεχίσουν αυτή την απαραίτητη εργασία για την ανοικοδόμηση της αριστεράς» πρόσθεσε.

Το κίνημα αυτό θα μπορέσει να συνασπίσει «όλες αυτές και αυτούς που θέλουν σήμερα να συμβάλουν ώστε να αναγεννηθεί η Αριστερά» διευκρίνισε όταν ερωτήθηκε αν η έκκληση αυτή μπορεί να απευθύνεται σε μέλη του κινήματος «Εμπρός!» του Εμανουέλ Μακρόν ή στην Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν.

«Θα είναι ένα κίνημα διακομματικό, που θα τραφεί από τη δουλειά διανοουμένων, απ’ αυτή την δημοκρατική καινοτομία που θέσαμε σε εφαρμογή κατά την προεδρική εκστρατεία» δήλωσε.

«Σήμερα μπορεί κάποιος να ανήκει στο Κομμουνιστικό Κόμμα, στους οικολόγους, να ταυτίζεται με διάφορες υποψηφιότητες και να επιθυμεί να δουλέψει μαζί με άλλους» πρόσθεσε.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here