Η Ελλάδα ανακάλεσε αίτηση επανεξέτασης της καταδίκης για το άγος της Μανωλάδας

Με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης  Στ. Κοντονή, που βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στη Βιέννη, ανακλήθηκε η αίτηση επανεξέτασης της καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση της Μανωλάδας.

Η υπόθεση αφορά εργάτες στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, που το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου 2013, διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα πολλών μηνών. Ηρθαν όμως αντιμέτωποι με τις σφαίρες και τα όπλα τριών επιστατών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περίπου 35 αλλοδαποί εργάτες.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μετά από προσφυγή 42 μεταναστών εργατών γης της Μανωλάδας, καταδίκασε την Ελλάδα και την υποχρέωσε να καταβάλει αποζημίωση άνω των 500.000 ευρώ.

Το Δικαστήριο έκρινε τον περασμένο Μάρτιο ότι οι συγκεκριμένοι εργάτες γης από το Μπανγκλαντές υπήρξαν θύματα καταναγκαστικής εργασίας. Ακόμη έκρινε ότι το ελληνικό κράτος απέτυχε να τους προστατεύσει και δεν ερεύνησε σε βάθος την υπόθεση, ούτε τιμώρησε τους υπαίτιους.

Όμως, στην εκπνοή του περασμένου μήνα (30 Ιουνίου), η κυβέρνηση ζήτησε την επανεξέταση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που δικαίωνε την προσφυγή 42 μεταναστών εργατών γης.

Η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρία Γιαννακάκη, υποστήριξε ότι το αίτημα για επανεξέταση έγινε «χωρίς καμία έγκριση και ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Σήμερα, ο κ. Κοντονής από την Βιέννη, δήλωσε ότι ανακαλείται το αίτημα της Ελλάδος για επανεξέταση της υπόθεσης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here