Εντολή για διακοπή εργασιών σε Σκουριές-Ολυμπιάδα. Προκαλεί και απειλεί η Ελληνικός Χρυσός

Την άμεση διακοπή εργασιών στα υποέργα «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών» και «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας» του έργου «Μεταλλευτικές-Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας» διατάζει, με έγγραφο της προς την «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος, σε συνέχεια της σχετικής απόφασης του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Είχε προηγηθεί η έκδοση απόφασης του υπουργείου, ανακλήθηκαν οι άδειες τεχνικών μελετών στα αντίστοιχα έργα.

Το έγγραφο της Επιθεώρησης φέρει ημερομηνία Πέμπτης 20 Αυγούστου και σε αυτό ορίζεται ότι, σε συνέχεια της απόφασης του ΥΠΑΠΕΝ, με την οποία ανακλήθηκαν οι σχετικές άδειες και λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 4 (παρ.2. εδ. β) του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (Υ.Α. αρ. Διοικ. 12050/2223/23/23-5-2011-ΦΕΚ 121227/Β/14-6-2011), πρέπει να διακοπούν άμεσα όλες οι εργασίες που αναφέρονται και προβλέπονται στις προαναφερθείσες μελέτες, των οποίων οι αποφάσεις έγκρισης ή μέρος των αποφάσεων έγκρισης έχουν ανακληθεί, καθώς και κάθε άλλη εργασία η οποία αναφέρεται και προβλέπεται σε έγκριση ή άδεια η οποία ερείδεται επί των ανακληθεισών αποφάσεων.

Προκαλεί η Ελληνικός Χρυσός, απειλεί με ομαδικές απολύσεις

Η ενέργεια αυτή έρχεται σε στη συνέχεια μιας σειράς προκλητικών κινήσεων και απειλών της Ελληνικός Χρυσός, η οποία απάντησε με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας στην κυβερνητική απόφαση να ανακληθούν οι τεχνικές μελέτες των έργων της εταιρίας στην Χαλκιδική.

Παράλληλα, η εταιρεία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναστείλει όλες τις μεταλλευτικές και αναπτυξιακές δραστηριότητές της στη Χαλκιδική.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του  Πολ Ράιτ, Διευθύνοντα Συμβούλου της Ελληνικός Χρυσός: «Αυτή η απόφαση είναι επιζήμια και για την εταιρεία και για τους εργαζόμενους και για την ελληνική κοινωνία. Η Eldorado Gold ωστόσο δεν μπορεί και δεν θα συνεχίσει να επενδύει στα έργα της στην Ελλάδα όταν το Υπουργείο εκφράζει ανοιχτά εχθρική στάση προς την επένδυση, που διατυπώθηκε επίσημα μέσω των πρόσφατων αποφάσεών του. Ελπίζουμε ειλικρινά στην συνέχιση της δραστηριότητάς μας στην Χαλκιδική στο εγγύς μέλλον – κατά προτίμηση όμως μέσω μιας εποικοδομητικής δέσμευσης του Υπουργείου παρά μιας δικαστικής απόφασης».

Ο Πολ Ράιτ ευθέως προειδοποίησε και για ομαδικές απολύσεις: «Είμαστε απογοητευμένοι και μπερδεμένοι από αυτή την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτη, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο 5.000 θέσεις εργασίας» και πρόσθεσε: «Η ανάκληση βασίζεται στην ημιβιομηχανική δοκιμή που ολοκληρώθηκε σε σχέση με τη διαδικασία της τήξης του χαλκού και του χρυσού για την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Η ημιβιομηχανικής κλίμακας δοκιμή ολοκληρώθηκε στις εγκαταστάσεις της Outotec στη Φινλανδία, ενώ το υπουργείο υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να είχε γίνει εντός πεδίου στη Χαλκιδική».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here