Εντιμη συμφωνία με ρήτρα διευθέτησης του χρέους στο «παρά πέντε» και στο βάθος εκλογές;

 

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

Για έναν «έντιμο συμβιβασμό», μια επωφελή για όλους συμφωνία (τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους εταίρους – δανειστές) μέχρι και το «παρά πέντε» -ή ακόμη και στο «και πέντε»- της λήξης του τρέχοντος προγράμματος, σήμερα το βράδυ, ακύρωση του δημοψηφίσματος, έγκριση της πρότασης στην οποία θα καταλήξουν κυβέρνηση και «θεσμοί» από τη Βουλή και, στη συνέχεια, εξαγγελία και διενέργεια εκλογών – «εξπρές» για την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος, κάνουν λόγο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά την τελευταία πρωτοβουλία Γιούνκερ, στα σενάρια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή επί τάπητος εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο της σύναψης συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εφόσον οι «θεσμοί» γίνουν πιο ελαστικοί στα θέματα του ΦΠΑ, των εργασιακών σχέσεων, των συνταξιοδοτικών δαπανών και, κυρίως, στο ζήτημα του χρέους. Με βάση τις εκτιμήσεις τους, εφόσον υπάρξουν αυτά τα δεδομένα και οι εκπρόσωποι των εταίρων – δανειστών δεσμευτούν ρητά για τη διευθέτηση του δημόσιου χρέους εντός του 2015, τότε δεν αποκλείεται η σύναψη μιας «έντιμης συμφωνίας» ακόμη και λίγο πριν –ή ακόμη και λίγο μετά- τα μεσάνυχτα, οπότε λήγει το τρέχον πρόγραμμα.

Σε αυτό το ενδεχόμενο, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ακυρωθεί το δημοψήφισμα, αφού πλέον θα είναι άνευ αντικειμένου (διαδικαστικά, υποστηρίζουν, το ερώτημα δεν μπορεί να αλλάξει εάν δεν υπάρξει νέα έγκριση του ελληνικού κοινοβουλίου). Θα ακολουθήσει η άμεση επαναφορά της καθημερινότητας στην κανονικότητα με το άνοιγμα των τραπεζών και με νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την προώθηση του πλαισίου – νομοσχεδίου της συμφωνίας στη Βουλή.

Με βάση τους ίδιους κύκλους, εφόσον οι εξελίξεις ακολουθήσουν αυτή την πορεία, σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο εξαγγελίας και διενέργειας νέων εθνικών εκλογών ακόμη και εντός του Ιουλίου. Οσοι υποστηρίζουν αυτό το σενάριο εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός, έχοντας πετύχει αυτό το οποίο υποσχέθηκε πριν τις 25 Ιανουαρίου του 2015, δηλαδή τη σύναψη μιας –ακόμη και σχετικά- επωφελούς και έντιμης συμφωνίας με τους εταίρους – δανειστές, και υπό το δεδομένο πως ο πολιτικός κύκλος του κ. Α. Σαμαρά φαίνεται έτσι και αλλιώς ότι έχει κλείσει, ο κ. Α. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να «καθαρίσει» το πολιτικό σκηνικό, να λάβει ποσοστά μεγαλύτερα από αυτά τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε στις τελευταίες εθνικές εκλογές, να οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση την εκλογική δύναμη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού και να αποκτήσει την απόλυτη δυνατότητα για να προωθήσει άμεσα σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στο επίπεδο του δημόσιου τομέα.

Εάν τελικά τα σενάρια αυτά επιβεβαιωθούν ή όχι, θα φανεί εντός των αμέσως επόμενων ωρών. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, «κάθε ώρα της σημερινής ημέρας αναλογεί σε διαπραγματεύσεις πολλών εβδομάδων».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here