Ένταση στην συνεδρίαση του ΔΣ Θεσσαλονίκης για το Μετρό – Απεργία διαρκείας προανήγγειλαν οι αρχαιολόγοι

Η κατασκευή του μετρό και η πορεία του σταθμού της Βενιζέλου μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για απόσπαση των αρχαιοτήτων και επανατοποθέτησή τους, συζητήθηκε σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσία βουλευτών, φορέων και εκπροσώπων της πόλης.

Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος, ανέλυσε το έργο, λέγοντας πως θα πρέπει να λειτουργήσει εν συνόλω και όχι αποσπασματικά.

Ο κ. Ταχιάος παραδέχτηκε πως «και η προηγούμενη κυβέρνηση συνέβαλε στο να ξεκολλήσει το έργο από τα προβλήματα που είχε» και πως τα αρχαία της Βενιζέλου «είναι ευτυχία και κεφάλαιο για την πόλη […] Η Θεσσαλονίκη έχει ταλαιπωρηθεί, η Αττικό Μετρό είναι στη διάθεση σας για να παράσχει πληροφορίες. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τον οποιοδήποτε, αλλά ο διάλογος θέλει ανοιχτά αυτιά και μάτια από όλους», συμπλήρωσε.

Την ειδική συνεδρίαση άνοιξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στέλνοντας το μήνυμα πως είναι καιρός η πόλη να αποκτήσει υποδομές. «Ήρθε επιτέλους η ώρα να δεσμευτούμε όλοι, ότι το μετρό θα λειτουργήσει σύντομα. Ήρθε η ώρα ο καθένας από εμάς, να αφήσει πίσω ιδεοληψίες και εμμονές» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ζέρβας τάχθηκε υπέρ της απόσπασης και της επανατοποθέτησης των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου, λέγοντας πως «εάν εφαρμοζόταν η λύση αυτή το 2014, σήμερα δεν θα είχαμε την ανάγκη αυτής της συνεδρίασης. Αν από την άλλη είχε γίνει πρόοδος στη λύση in situ, δεν θα είχα καμία αντίρρηση να συνεχιστεί το έργο προκειμένου να τελειώσει».

Απεργία διαρκείας προανήγγειλαν οι αρχαιολόγοι

Απεργία διαρκείας των αρχαιολόγων αν αποφασιστεί απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, ανακοίνωσε η ταμίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το μετρό.

«Δεν θα βρίσκετε αρχαιολόγο να αποδομήσει τις αρχαιότητες», είπε και προανήγγειλε νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η κ. Κουτσούμπα ανέφερε πως θα υπάρξει πρόβλημα αυθεντικότητας αν φύγουν και στη συνέχεια επιστρέψουν οι αρχαιότητες.

Κ. Νοτοπούλου: Οι Θεσσαλονικείς για τα επόμενα έργα θα στερηθούν ένα έργο πνοής

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, λαμβάνοντας τον λόγο ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στάθηκε στη διαδικασία με την οποία εξελίχθηκε η ειδική συνεδρίαση λέγοντας πως έγινε «πασαρέλα κυβερνητικών στελεχών που δεν ακούει τους πολίτες». Απευθυνόμενη προς τον δήμαρχο η κ. Νοτοπούλου είπε: «Κύριε δήμαρχε, γνωρίζετε ότι θα υπάρξουν προσφυγές, καθυστερήσεις, ότι η πόλη θα διαιρεθεί, θα διεκδικήσουν οι εργολάβοι. Οι Θεσσαλονικείς για τα επόμενα έργα θα στερηθούν ένα έργο πνοής. Σας καλώ να μη γίνετε μέρος της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης, να ταχθείτε υπέρ της ολοκλήρωσης του έργου όπως έχει προγραμματιστεί».

Για «κακή σκηνοθετημένη διαδικασία» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Γιαννούλης, λέγοντας πως «το θέμα της συζήτησης δεν είναι το μετρό. Το θέμα μας είναι η απόφαση ενός πρωθυπουργού, που εμφανίστηκε μια μέρα ξαφνικά και έφερε τα πάνω κάτω. Ένα σύμπλεγμα κατά του Γιάννη Μπουτάρη και όλων των δυνάμεων που συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια να παραμείνουν τα αρχαία».

Ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ Β’ Θεσσαλονίκης, εξέφρασε την άποψη ότι «υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες για συμβίωση αρχαίων και Μετρό, χωρίς απόσπαση», ενώ η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κωνσταντίνα Αδάμου, τόνισε πως «θα πρέπει να διατηρηθούν οι αρχαιότητες κάτω από τη Βενιζέλου, αλλά να υλοποιηθεί το Μετρό που τόσο έχει ταλαιπωρήσει τους πολίτες».

Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, thestival

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here