Ενταση στη Μεσόγειο-Τρία μίλια από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός, η ελληνική φρεγάτα «Νικ Φωκάς-«Θερμό» επεισόδιο βλέπουν τουρκικά ΜΜΕ

Κλιμακώνει η Αγκυρα την ένταση στη Κυπριακή ΑΟΖ και την Ανατολική Μεσόγειο. Το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο «Μπαρμπαρός», μετά την τουρκική Νavtex που δέσμευσε παράνομα κομμάτια της κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας,  πλέει την Τετάρτη στα ανοιχτά της Κύπρου ενώ από απόσταση 3-4 μιλίων το παρακολουθεί η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» που έσπευσε στην περιοχή.

Αυτή την ώρα το «Μπαρμπαρός» βρίσκεται στα όρια των «οικοπέδων» 4 και 5 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σε μία κίνηση κλιμάκωσης της έντασης, ενόψει της έναρξης των ερευνών από την ExxonMobil στο «οικόπεδο 10» και των διαπραγματεύσεων για το «οικόπεδο 7», από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, «Νικηφόρος Φωκάς», παρακολουθεί διακριτικά τις κινήσεις του «Μπαρμπαρός».Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΝ, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί και άλλες μονάδες επιφανείας του ελληνικού στόλου, προκειμένου να είναι σε θέση να σπεύσουν στην περιοχή αν παραστεί ανάγκη.

Τουρκικά ΜΜΕ: Βλέπουν θερμό επεισόδιο

Για επεισόδιο ανάμεσα στο «Μπαρμπαρός» και την ελληνική φρεγάτα κάνουν λόγο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως επισημαίνουν, γίνεται λόγος για «παρενόχληση» από πλευράς του ελληνικού πλοίου, ισχυριζόμενες ότι το «περιστατικό» έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα, παραβιάζοντας το διεθνές ναυτικό δίκαιο.

Υπ. Εξωτερικών Τουρκίας

Το τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως το ερευνητικό πλοίο ξεκίνησε έρευνες στην τουρκική ακτογραμμή στη Μεσόγειο.

Παράλληλα, αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικου υπουργείου Εξωτερικων, κάνοντας λόγο για αναληθείς αναφορές από την Αθήνα οι οποίες κάνουν ζημιά στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και στην σταθερότητα της περιοχής.

Τέλος, επισημαίνει πως η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει χρήση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, εντος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, συμβουλεύοντας την Ελλάδα να μην προκαλεί ένταση στην περιοχή.

Το ελληνικο υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει την εξης ανακοινωση

«Την Τρίτη 16, Οκτωβρίου αναγγέλθηκε με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Mπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών».

Οι Τουρκοι σκοπεύουν η γεώτρηση να διαρκέσει πέντε μήνες στα ανοιχτά της Αλάνιας (αρχαίο Κορακήσιο)  και στη συνέχεια το γεωτρύπανο θα πάει ανοικτά της Φοινικούντας (Φινίκε).

Αλάνια

η Φοινικούντα

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here