Ενταση στα Διαβατά-Εκατοντάδες πρόσφυγες θέλουν να πάνε Ειδομένη και να περάσουν τα σύνορα-Εκκλήσεις να μην παρασύρονται από επιπόλαιες συμπεριφορές

Ενταση επικρατεί από χθες έξω από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε έναν άτυπο καταυλισμό. Οι συγκεντρωμένοι ανταποκρίνονται σε κάλεσμα ανεύθυνων από τα social media, να κατευθυνθούν στην Ειδομένη με στόχο να διασχίσουν τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία και να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ευρώπη, καθώς πολλοί έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας μετά το κλείσιμο των συνόρων το 2016.

Χθες επικράτησε ένταση μεταξύ νεαρών προσφύγων και δυνάμεων της αστυνομίας, καθώς οι πρώτοι επιτέθηκαν με πέτρες και ξύλα και οι δεύτερες απάντησαν με χρήση κρότου λάμψης. Κατά τα επεισόδια τραυματίστηκε ένας αστυνομικός και έγιναν μια σύλληψη και μια προσαγωγή.

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

 

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Στη συνέχεια τα πνεύματα ηρέμησαν και περί τις 11 το βράδυ στο χώρο επικρατούσε ηρεμία με τους πρόσφυγες να έχουν στήσει αντίσκηνα και να έχουν ανάψει φωτιές για να ζεσταθούν.

Μέχρι εκείνη την ώρα έξω απ’ τη δομή των Διαβατών βρίσκονταν περίπου 700 πρόσφυγες. Κάποιοι αποχώρησαν απ’ τη συγκεκριμένη δομή, ενώ άλλοι έφτασαν από δομές της Αθήνας, της Λάρισας, το Πλατύ, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας και τα Γιάννενα. Η εικόνα είναι ότι συνεχώς φτάνει κόσμος και στόχος τους είναι το πρωί να ξεκινήσουν μια μαζική κινητοποίηση με κατεύθυνση τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Στην περιοχή παραμένουν επίσης ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί νέα ένταση.

Όμως δεν φαίνεται εύκολο να πειστούν οι πρόσφυγες πως μια τέτοια κίνηση από μέρους τους δεν θα έχει αποτέλεσμα, με κλειστά σύνορα, παρά τις εκκλήσεις τόσο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής όσο και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Πρόσφυγες ανέφεραν ότι ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα μέσω των social media να μεταβούν στα σύνορα.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής καλούν τους πρόσφυγες «που ακολούθησαν το ανεύθυνο κάλεσμα για πορεία προς τα σύνορα να επιστρέψουν στις δομές φιλοξενίας και σε καμία περίπτωση να μην ξεφεύγουν από τα όρια της νομιμότητας». Επίσης, κάνουν λόγο για «επιπόλαιη συμπεριφορά των υποκινητών, που υποβάλλει χωρίς λόγο ανθρώπους που είναι ήδη ταλαιπωρημένοι σε νέες άσκοπες περιπέτειες».

«Με αφορμή την ενημέρωση που κυκλοφορεί εδώ και μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καθώς μέρα με τη μέρα η φημολογία δυνάμωνε εκδώσαμε προειδοποίηση για τους κινδύνους των παράτυπων μετακινήσεων και διαψεύδουμε τη σχετική φημολογία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας, Στέλλα Νάνου.

Στην προειδοποίηση, που εκδόθηκε σε έξι διαφορετικές γλώσσες, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η Ύπατη Αρμοστεία, ο ΔΟΜ και οι οργανώσεις που συνεργάζονται μαζί τους δεν ενθαρρύνουν τις παράτυπες μετακινήσεις, οι οποίες είναι επικίνδυνες.

«Οι προσπάθειες παράνομης διέλευσης των συνόρων είναι συχνά ανεπιτυχείς και μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις, μεταξύ των οποίων σύλληψη, κράτηση, αποχωρισμό από την οικογένεια, ακόμα και θάνατο», σημειώνεται.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι υπάρχουν και πιθανές νομικές συνέπειες για τους συμμετέχοντες σε αυτές τις κινητοποιήσεις, όπως το να μείνουν χωρίς κατάλυμα, φαγητό και άλλες βασικές υπηρεσίες.

Καλούνται δε οι πρόσφυγες να μην θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές τους και τις ζωές των μελών της οικογένειάς τους, ιδίως των παιδιών.

Εν τω μεταξύ άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες αργότερα απέκλεισαν τον σταθμό Λαρίσης στην Αθήνα απαιτώντας να μεταβούν στα Διαβατά.

«Μέχρι αύριο το πολύ θα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας το μεσημέρι.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here