Ενταση με Brexit-Μέι: Η ΕΕ θέλει να επηρεάσει τις βρετανικές εκλογές-Γιούνκερ: Είναι ζόρικη, μ΄αρέσει

Κλίμα έντασης επικρατεί στις σχέσεις ΕΕ-Βρετανίας, ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το Brexit. H βρετανίδα πρωθυπουργός που μίλησε πρόσφατα για σκλήρυνση της στάσης των 27 απέναντι στη χώρα της,κατηγόρησε σήμερα την ΕΕ ότι επιχειρεί να παρέμβει και να επηρεάσει τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου στη χώρα της. Είναι ζόρικη, μου αρέσει σαν άνθρωπος απάντησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Το Brexit ποτέ δεν θα γίνει επιτυχία, τόνισε σε συνέντευξή του ο επιτελάρχης του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σελμάιρ.«Θα είναι πάντα ένα δυσάρεστο γεγονός, τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και για το Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας στην ιστοσελίδα Politico.

Ο κ. Σελμάιρ σημείωσε ότι το Brexit δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι επ’ ωφελεία είτε των Βρυξελλών είτε του Λονδίνου και ευχήθηκε οι δύο πλευρές να το διαχειριστούν με «επαγγελματικό και ρεαλιστικό τρόπο».

Επέμεινε δε ότι οι συνομιλίες του κ. Γιούνκερ με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι στο Λονδίνο ήταν «εποικοδομητικές», παρά τον περί του αντιθέτου θόρυβο στον διεθνή Τύπο.

«Ο κ. Γιούνκερ δεν πρόκειται να αφιερώνει περισσότερη από μισή ώρα την εβδομάδα σε αυτό το θέμα, τις διαπραγματεύσεις θα χειριστεί ο Μισέλ Μπαρνιέ», συμπλήρωσε ο επιτελάρχης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τι λέει ο Γιούνκερ

«Παρατήρησα ότι είναι ζόρικη γυναίκα», είπε ο Γιούνκερ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τον χαρακτηρισμό που απέδωσε η ίδια η Μέι στον εαυτό της λέγοντας ότι θα είναι σκληρή στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

 «Σέβομαι βαθύτατα την πρωθυπουργό της Βρετανίας. Μου αρέσει ως άνθρωπος», πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

 

Ο ευρωπαϊκός Τύπος κάνει λόγο τις τελευταίες ημέρες για ένταση μεταξύ των δύο πλευρών καθώς πλησιάζει η έναρξη των διαπραγματεύσεων, κάτι που θα γίνει μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, στις 8 Ιουνίου.

Λίγες ώρες πριν παρουσιάσει ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών τις κατευθυντήριες οδηγίες της αποστολής του, ο Βρετανός υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις, που είναι αρμόδιος για το Brexit, είπε ότι στην περίπτωση αποχώρησης του Λονδίνου από αυτές χωρίς την επίτευξη συμφωνίας η Βρετανία δεν θα πληρώσει τίποτα.

«Δεν νομίζω ότι ο Ντέιβιντ (Ντέιβις) είχε δίκιο όταν απείλησε ότι είναι έτοιμος να αποχωρήσει (από τις διαπραγματεύσεις). Η εμπειρία μου στην πολιτική λέει ότι πάντοτε εκείνοι που αποχωρούν πρέπει να επιστρέψουν», στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σχολίασε ο Γιούνκερ.

Τι απαντά η Μέι

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατηγόρησε σήμερα τους Ευρωπαίους πολιτικούς και αξιωματούχους ότι επιδιώκουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των βρετανικών βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 8 Ιουνίου, φιλτράροντας το περιεχόμενο των συζητήσεων για το Brexit, που όπως τόνισε, δεν επιθυμούν εκείνοι να πετύχει.

Μιλώντας έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ μετά την επίσκεψή της στην Βασίλισσα Ελισάβετ για να της ανακοινώσει την διάλυση του κοινοβουλίου και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, η Μέι δήλωσε πως υπάρχουν κάποιοι στις Βρυξέλλες που δεν επιθυμούν την επιτυχία των διαπραγματεύσεων για Brexit.

Μια γερμανική εφημερίδα τόνισε σε δημοσίευμά της το Σαββατοκύριακο ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε στην Μέι κατά την διάρκεια ενός δείπνου την προηγούμενη εβδομάδα ότι το Brexit δεν θα πετύχει.

«Κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών, έχουμε δει πόσο δύσκολες είναι πιθανόν να γίνουν αυτές οι συνομιλίες. Η διαπραγματευτική θέση της Βρετανίας στην Ευρώπη έχει διαστρεβλωθεί στον ευρωπαϊκό τύπο, η διαπραγματευτική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει σκληρύνει και έχουν εκτοξευτεί απειλές ενάντια στην Βρετανία από Ευρωπαίους πολιτικούς και αξιωματούχους. Όλες αυτές οι ενέργειες έγιναν σε χρονική στιγμή που επελέγη σκοπίμως για να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here