Ενστάσεις Βρυξελλών για 13η σύνταξη, 120 δόσεις, μειώσεις ΦΠΑ, συνολικό κόστος μέτρων-Υπό αμφισβήτηση το ευνοϊκό πακέτο;

Ενστάσεις τόσο για το κόστος των προεκλογικών εξαγγελιών σχετικά  με τη λεγόμενη 13η σύνταξη, τις μειώσεις στο ΦΠΑ και την ρύθμιση των οφειλών όσο και στο ότι τα μέτρα αυτά μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη ή να προστατεύσουν τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες εκφράζουν οι ευρωπαικοί θεσμοί στην έκθεσή τους. 

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες:

«Συνολικά τα μέτρα στοχεύουν στην κατανάλωση και θα απορροφήσουν σημαντικό δημοσιονομικό χώρο που θα μπορούσε να κατευθυνθεί σε αναπτυξιακές πολιτικές όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών και των εισφορών» εξηγούν στην έκθεσή τους, εκφράζοντας ρητή ανησυχία για την ποιότητα του πακέτου που ανακοινώθηκε.

Κάνουν επίσης ξεκάθαρα λόγο για αναντιστοιχία μεταξύ της πολιτικής, που επιλέγει να ακολουθήσει η κυβέρνηση στο δημοσιονομικό πεδίο και των διακηρυγμένου στόχων της «να ακολουθηθεί μία πιο φιλική στην ανάπτυξη πολιτική και να κατευθυνθεί μεγαλύτερο μερίδιο των κοινωνικών δαπανών σε ομάδες, που απειλούνται περισσότερο με φτώχεια».

Και δίνουν ορισμένα παραδείγματα για αυτό. Το πρώτο αφορά τη ρύθμιση των 120 δόσεων, για την οποία η ένσταση είναι ότι δεν προβλέπονται αρκετά ισχυρά κριτήρια ώστε να εξακριβώνεται ότι θα ωφεληθούν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη και όχι και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Θεωρούν δε ότι η διάρκεια της ρύθμισης είναι υπερβολικά μεγάλη.

Για την «13η σύνταξη» επισημαίνεται ότι ανατρέπει εν μέρει μέτρα του 2012 και του 2016 χωρίς και πάλι να είναι ένα μέτρο, που θα μπορουσε να ωφελήσει ουσιαστικά και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. «Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες για συντάξεις, οι οποίες είναι ήδη οι υψηλότερες στην Ε.Ε. ως ποσοστό του ΑΕΠ» διαμηνύει η Κομισιόν Επικρίνει δε την επιλογή να δοθεί έμφαση στους συνταξιούχους, αντί στους νέους, γράφοντας χαρακτηριστικά πως η πολιτική αυτή «δεν συνάδει με τα μέτρα, που υιοθετήθηκαν στον προϋπολογισμό του 2019 και κατευθύνουν μεγαλύτερο μερίδιο των κοινωνικών κονδυλίων προς τους νέους και τους εργαζόμενους σε υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας».

Αδυναμία ανταγωνιστικότητας και εξαγωγών

Η αναποτελεσματικότητα των παροχών έρχεται να προστεθεί σε μακροχρόνια αγκάθια, που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία, όπως οι φτωχές επιδόσεις στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας. «Παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα. Αυτό αποτυπώνεται και στη στασιμότητα ή και την ελαφρά επιδείνωση της κατάταξης σε δείκτες όπως αυτός της Διευκόλυνσης του Επιχειρείν της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στα μείον και η χαμηλή παραγωγικότητα, η οποια θα μπορούσε σύμφωνα με την Κομισιόν να αντιμετωπιστεί με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα εξασφάλιζαν ένα πιο φιλικό στις επιχειρήσεις περιβάλλον.

Περισσότερα πρέπει να γίνουν και στο μέτωπο των εξαγωγών ξεκαθαρίζει η Κομισιόν. Και σε αυτή την επισήμανση φαίνεται να την δικαιώνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο, τα οποία έδειξαν ότι το πρώτο τρίμηνο οι εισαγωγές αυξήθηκαν πολύ περισσότερο από τις εισαγωγές. Μάλιστα εάν εξαιρέσουμε τις υπηρεσίες (δηλαδή πρωτίστως τον τουρισμό) οι εξαγωγές αγαθών κατέγραψαν πτώση τους πρώτους μήνες του έτους. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,7%. Έτσι, το ΑΕΠ κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο έχασε ένα πολύ ισχυρό «στήριγμα» που υπήρχε στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Πέρυσι, στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, οι εξαγωγές είχαν αυξηθεί κατά 8,6% στο πρώτο τρίμηνο και τώρα ο ρυθμός έχει πέσει κάτω από το μισό.

Θα κοστίσουν περισσότερο;

Οι Βρυξέλλες δεν αμφισβητούν μόνο τη λογική των μέτρων, αλλά και τον τελικό «λογαριασμό» της ελληνικής κυβέρνησης. Οι εκτιμήσεις των ειδικών της Κομισιόν για ορισμένα από τα λεγόμενα θετικά μέτρα, που εξαγγέλθηκαν το Μάιο από τον πρωθυπουργό, αποκλίνουν σημαντικά από εκείνες της Αθήνας. Στο στόχαστρο μπαίνει κυρίως η ρύθμιση των 120 δόσεων.

Συγκεκριμένα όπως πως προκύπτει από πίνακα, που περιλαμβάνει η πολυσέλιδη έκθεση της Κομισιόν, οι Ευρωπαίοι υπολογίζουν ότι οι δόσεις για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία θα στοιχίσουν από 0,3% έως 0,6% του ΑΕΠ, τόσο το 2019 όσο και το 2020. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για όφελος δηλαδή για πρόσθετα έσοδα της τάξης τους 0,2% του ΑΕΠ φέτος και 0,3% την επόμενη χρονιά.

Αν και δεν υπάρχουν αποκλίσεις στις εκτιμήσεις θεσμών και Αθήνας για το κόστος της λεγόμενης 13ης σύνταξης ή των μειώσεων του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες, η τεράστια απόκλιση στην εκτίμηση για τον αντίκτυπο των 120 δόσεων έχει ως αποτέλεσμα ο τελικός λογαριασμός είναι 1,1% έως 1,4% του ΑΕΠ φέτος και 1,2% έως 1,5% του ΑΕΠ το 2020 σύμφωνα με την Κομισιόν. Απέχει έτσι αισθητά από την επίσημη ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι τα μέτρα θα στοιχίσουν 0,6% του ΑΕΠ το 2019 και άλλο τόσο το επόμενο έτος.

Και το έμμεσο «κόστος»

Οι Βρυξέλλες σπεύδουν να επισημάνουν ότι οι ανακοινώσεις των μέτρων έγιναν αισθητές και στις αγορές και ειδικότερα στο κόστος δανεισμού της χώρας. Αμέσως μετά τις εξαγγελίες, θυμίζουν, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κάθε διάρκειας αυξήθηκαν απότομα κατά περίπου 30 μονάδες βάσης. Αν και έκτοτε έχουν αποκλιμακωθεί, εξακολουθούν να κινούνται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα συγκριτικά με τις αποδόσεις στους τίτλους της υπόλοιπης Ευρωζώνης.

«Παρά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, το spread των ελληνικών ομολόγων παραμένει αυξημένο. Ύστερα από μία θετική δυναμική που αναπτύχθηκε μετά την επιτυχή έκδοση 10ετους ομολόγου, πιο πρόσφατα τα ελληνικά ομόλογα δέχθηκαν σημαντικές πιέσεις μετά την ανακοίνωση των δημοσιονομικών μέτρων από τις ελληνικές αρχές στις 7 Μαΐου» αναφέρεται στην έκθεση.

«Τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να υποαποδίδουν συγκριτικά με τα υπόλοιπα της Ευρωζώνης. Αυτό αποκαλύπτει ότι το πρίμιουμ κινδύνου που απαιτούν οι επενδυτές συνδέεται με εσωτερικούς παράγοντες και καταδεικνύει τις ανησυχίες για τις πρόσφατες δημοσιονομικές αποφάσεις, σε συνδυασμό με τις επίμονες αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος» καταλήγει η Κομισιόν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here