Ενστάσεις συνταγματικότητας για το δημοψήφισμα από τους δικηγόρους

 

 

 

Yπέρ του «ναι» στην Ευρωπαική Ενωση τάσσεται ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση που πραγματοποίησε σήμερα Τρίτη θέτει σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου  και κάνει λόγο για «διχαστική πολεμική» που δεν συνάδει με το κράτος δικαίου.

«Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος υποκρύπτει καταστρατήγηση της συνταγματικής απαγόρευσης διενέργειας δημοψηφισμάτων επί δημοσιονομικών θεμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Βασίζεται σε στρέβλωση των νομικών εγγυήσεων με την σύντμηση των συνήθων εκλογικών προθεσμιών – ουσιώδη προϋπόθεση επαρκούς πληροφόρησης του λαού -, την παραπομπή του ερωτήματος σε κείμενα που δεν πληρούν καν τη νομική έννοια του «εγγράφου», αλλά και την πλήρη προχειρότητα ή τη μεθόδευση αναφορικά με κρίσιμα πρακτικά θέματα, όπως ο διορισμός των δικαστικών αντιπροσώπων και, δυστυχώς, η μορφή των ψηφοδελτίων».

Ο ΔΣΑ τονίζει ότι δεν υπάρχει σαφής και πλήρης ενημέρωση, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα τόσο για το αντικείμενο του δημοψηφίσματος όσο και για τις συνέπειες που θα έχει το «ναι» ή το «οχι». Οπως σημειώνει «το  έλλειμμα της αναγκαίας ενημέρωσης αποτυπώνεται στο ίδιο το περιεχόμενο του ψηφοδελτίου, όπου γίνεται παραπομπή σε δύο κείμενα, τα οποία ουσιαστικά κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα. Σε αίτημα του ΔΣΑ για την αποστολή τους από τον αρμόδιο υπουργό, εστάλησαν μη επικυρωμένα κείμενα, χωρίς τα αναγκαία στοιχεία επισήμου εγγράφου (χρονολογία, υπογραφές, σφραγίδες, πιστοποίηση του εκδότη), σε σημείο που ήταν αδύνατη η επεξεργασία τους, προκειμένου να διαμορφώσουμε μια τελική θέση,  θετική ή αρνητική».

Αλλη βασική ένσταση των δικηγόρων είναι ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι ασαφές και υπαινικτικό .»Δεν μπορεί να αναζητούμε -εις μάτην- το πραγματικό του νόημα. Δεν μπορεί να παραμένουν κρυφά και άδηλα ερωτήματα».

Η ανακοίνωση καταλήγει:  «Μετά από 33 χρόνια, μετά από τις διαδοχικές επικυρώσεις από τη Βουλή των τροποποιητικών Συνθηκών, το μέλλον της χώρας μας δεν είναι δυνατό να αποσυνδεθεί από το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κοινό μας μέλλον δεν μπορεί να τίθεται ως κρυφό δίλημμα αυτού του δημοψηφίσματος ή ως ζητούμενο. Η διασφάλιση της κοινής ευρωπαϊκής πορείας είναι υποχρέωση όλων. Τούτο άλλωστε υπαγορεύει η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και το Σύνταγμά μας».

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here