Ενοχοι για την πυρκαγιά στην Ηλεία το 2007 ο δήμαρχος Ζαχάρως και ο πρώην νομάρχης

Και με τη σφραγίδα του Αρείου Πάγου ο πρώην νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας και ο δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος κρίθηκαν ένοχοι για αμέλεια σχετικά με τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε στην Ηλεία το καλοκαίρι του 2007, προκαλώντας ανείπωτη καταστροφή με  49 νεκρούς και χιλιάδες στρέμματα δασικής έκστασης καμμένα.
 

Το Ποινικό Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου επικύρωσε την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Ηλείας που καταδίκασε τους δύο άνδρες σε φυλάκιση 9 μηνών τον καθένα, διότι δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα και δεν επέδειξαν την αναγκαία προσοχή προκειμένου οι αρχές να είναι σε ετοιμότητα, αν και είχε υπάρξει σχετική προειδοποίηση από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για υψηλό κίνδυνο  πυρκαγιάς.

 

Πριν από ένα χρόνο το δικαστήριο επέβαλε στον πρώην νομάρχη ποινή φυλάκισης 9 μηνών με τριετή αναστολή , ενώ στον δήμαρχο Ζαχάρως την μετέτρεψε σε εξαγοράσιμη. Είχε προηγηθεί η κατάθεση εις βάρος τους μηνυτήριας αναφοράς εκ μέρους αλλοδαπού, ο οποίος είχε υποστεί εγκαύματα 2ου και 3ου βαθμού στο πρόσωπο και στα κάτω άκρα.

 

Ο Αρειος Πάγος υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση και έκρινε ότι η καταδικαστική απόφαση είναι πλήρως αιτιολογημένη, όπως απαιτεί το Σύνταγμα. Σύμφωνα με το σχέδιο Ξενοκράτης, οι κ. Καφύρας και Χρονόπουλος, είχαν την υποχρέωση να έχουν σε ετοιμότητα   πυροσβεστικά  οχήματα, υδροφόρες,  σκαπτικά μηχανήματα, ενόψει υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, καθώς και να είχαν προχωρήσει σε  διάνοιξη των αγροτικών δρόμων κ.λπ. Παρόλα αυτά δεν έλαβαν κανένα προληπτικό μέτρο, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 24 Αυγούστου 2007 από αμέλεια της 85χρονης Σοφίας Νικολοπούλου στον οικισμό Παλαιοχωρίου στη Ζαχάρω να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here