Απάντηση Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε Ερντογάν

Ηχηρή απάντηση στους ισχυρισμούς του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, για την ελληνική δικαιοσύνη, δίνει με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Αφορμή αποτέλεσε η αναφορά του Τούρκου προέδρου ότι διαταράχθηκε ο σεβασμός του προς την ελληνική δικαιοσύνη μετά την απόφαση της να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα. 

«Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνει ζητήματα έκδοσης πολιτών τρίτων χωρών και δεν εξαρτά την κρίση της από φιλοφρονήσεις ή αποδοκιμασίες Ελλήνων ή ξένων πολιτικών», σημειώνει σε σχετική της ανακοίνωση.

Για την αναφορά Ερντογάν περί «διατάραξης του σεβασμού του για την ελληνική Δικαιοσύνη» και τη διαπίστωσή του ότι «μέχρι ένα σημείο λειτουργεί το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα» η Ένωση υπενθυμίζει ότι σε επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών τον Φεβρουάριο του 2017 ανέφερε ότι «με τρεις αποφάσεις του το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας στις 26 Ιανουαρίου 2017 δέχθηκε, ότι ενδεχόμενη έκδοση των τούρκων αξιωματικών θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους και θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και εξευτελισμό και με το σκεπτικό αυτό αποφάσισε την μη έκδοσή τους».

«Η προτεραιότητα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, που επιβάλλουν η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, αποτέλεσαν τη βάση των αποφάσεων», τονίζει.

Ακόμη, αναφέρει ότι στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, που ακολούθησε στις 19 Μαϊου στο Κισινάου της Μολδαβίας, το ζήτημα τέθηκε και συζητήθηκε ως κορυφαίο θέμα στην ημερήσια διάταξη. Τότε, συνεχίζει, «η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών αντιλαμβανόμενη την ανεπίτρεπτη πίεση που ασκήθηκε από κυβέρνηση τρίτου κράτους στο δικαστικό σύστημα της χώρας μας, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση πλήρους υποστήριξης».

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σχολιάζει και την αναφορά του Τούρκου προέδρου ότι «το δικαστικό σύστημα στην Τουρκία είναι περισσότερο δίκαιο απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα», θυμίζοντας τις συνεχείς δηλώσεις διαμαρτυρίας της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών στις μαζικές απολύσεις 4.000 δικαστών και εισαγγελέων στην Τουρκία μετά την 15η Ιουλίου 2016, πολλοί από τους οποίους είναι κρατούμενοι σε κελιά απομόνωσης, χωρίς να τους απαγγελθούν συγκεκριμένες κατηγορίες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here