Ενός κακού μύρια έπονται για την κυβέρνηση

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ

   Το στερεότυπο “τώρα αρχίζουν τα δύσκολα” ισχύει  στην περίπτωση της κυβέρνησης 15 μήνες μετά  τις εκλογές. Μπορεί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να έχει μία μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, που της επιτρέπει να μην ανησυχεί άμεσα, όμως η κόπωση της κοινωνίας από την πανδημία και την κακή οικονομική του  κατάσταση, οι κακές σχέσεις μεταξύ πολλών υπουργών της και τα μεγάλα θέματα, που έχει να αντιμετωπίσει  (πανδημία, ελληνοτουρκικά, οικονομία) προδιαγράφουν μία δύσκολη συνέχεια.  Για πρώτη φορά δημοσκόπηση όπως αυτή της Metron Analysis πριν μερικές μέρες  αναδεικνύει έντονα  σημάδια κόπωσης της κοινής γνώμης απο την κυβερνηση,  απογοήτευσης  και απαισιοδοξίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τον Απρίλιο το 76% των πολιτών δήλωνε ότι τα πράγματα στην χώρα πάνε στη σωστή κατεύθυνση τώρα την άποψη αυτή έχει μόνο το 46% ενώ το 41% υποστηρίζει ότι τα πράγματα πάνε στη λάθος κατεύθυνση.

 Ας τα δούμε ένα – ένα τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η κυβέρνηση και τα οποία δεν λύνονται με ψέματα και επικοινωνιακές φούσκες:

       1.Υγειονομική κρίση: Αξιολογείται με 33% ως το μεγαλύτερο πρόβλημα από τους πολίτες. Στην πρώτη φάση της πανδημίας η κυβέρνηση είχε κερδίσει το στοίχημα Είχε  χειριστεί έγκαιρα και αποτελεσματικα την κρίση και το πιστώθηκε. Όμως δεν συμβαίνει το ίδιο τωρα καθώς άφησε το χρόνο το καλοκαίρι να περασει ανεκμετάλλευτος  χωρις να οργανώσει το κράτος στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος (σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, συναθρίσεις,  οργάνωση του συστήματος υγείας κ.α). Στο όνομα του τουρισμού και της οικονομίας χαλάρωσε τα μέτρα δίνοντας το μήνυμα ότι ο κίνδυνος έχει περάσει. Αυτή τη στιγμή  ο κοσμος νιώθει απροστάτευτος, τα κρούσματα ειναι εκατοντάδες καθημερινά και συνεχώς αυξάνονται  με ότι σημαίνει αυτό για την οικονομία και  το σύστημα υγείας.  Η κυβέρνηση στο θέμα αυτό χάνει  την εμπιστοσύνη του κόσμου με γρήγορους ρυθμούς.

      2. Οικονομία: Αξιολογείται με 28% ως το δεύτερο σοβαρότερο θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη. Ο προϋπολογισμός είναι το πρώτο βήμα της μεγάλης ανηφόρας στην οικονομία, που θα ανέβει η κυβέρνηση και οι ωραιοποιήσεις που περιλαμβάνει το προσχέδιο που κατατέθηκε χθες (7,5% ανάπτυξη το 2021 και 8,2% ύφεση το 2020 ) είναι ευσεβείς πόθοι.

 Ο περσινός προϋπολογισμός ηταν ευκολάκι.. Η οικονομία ήταν σε άνοδο, η ανάπτυξη έτρεχε με 2,8% ( για εννιά συνεχόμενα τρίμηνα σε ανοδική τροχιά) και οι προοπτικές ήταν ακόμα καλύτερες, στο δημόσιο  ταμείο ήταν ζεστά – ζεστά  37 δισ ευρώ,  το χρέος είχε ήδη κριθεί βιώσιμο απο το 2018 ενώ η ανεργία είχε πτωτική τροχιά. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση πριν τον κοροναϊό  είχε βάλει την οικονομία σε ύφεση και στη συνέχεια πανδημία ανέτρεψε τα πάντα. Όμως το  απόθεμα που υπήρχε και τα μέτρα που έλαβε η Ε.Ε βοήθησαν την χώρα να ανταπεξέλθει. Αυτά τώρα δεν υπάρχουν. Η ανεργία αυξάνεται, τα έσοδα μειώνονται,  η ύφεση ειναι σε διψήφιο αριθμό το ίδιο και το έλλειμμα του προυπολογισμου ενώ το δεύτερο κύμα της πανδημίας σε έξαρση. Δεν θα αργήσει η αναμέτρηση της κυβέρνησης με τις κοινωνικες αντιδράσεις.

        3. Ελληνοτουρκικά: Μπορεί να αξιολογείται από την κοινή γνώμη με 11% ως το τρίτο κατα σειρά σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση όμως σε κρίσιμες στιγμές τα εθνικά θέματα είναι εκείνα που γέρνουν την πλάστιγγα υπέρ η κατα της οποιασδήποτε κυβέρνησης, όπως έγινε και με το ΣΥΡΙΖΑ που του στοίχισε εκλογικά  η συμφωνία των Πρεσπών,  λόγω του φανατισμού που έσπειραν στους πολίτες η Ν.Δ και το ΚΙΝΑΛ. (Φυσικά τώρα αυτα τα κόμματα  και πρωτίστως η Ν.Δ ως κυβέρνηση την χαρακτηρίζουν επωφελή για τα ελληνικα συμφεροντα).

Ο διάλογος που αρχιζει με την Τουρκία είναι δύσκολος και κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει αφου η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της  ποιά  θέματα θα συμπεριλάβει και επιδίδεται στη  μυστική διπλωματία την στιγμή που η Τουρκία έχει  ανοίξει όλη την  ατζέντα στοχεύοντας στην συνεκμετάλλευση του Αιγαιου  και στην αποδυνάμωση της άμυνας των ελληνικών νησιών. Την ίδια στιγμή  η Ε.Ε κρατάει ίσες αποστάσεις όπως έδειξε και η πρόσφατη αποφαση της Συνοδου Κορυφης, αρνούμενη, την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκια .

       4.Οι ενδοκυβερνητικές γκρίνιες:  Η δυσλειτουργία της κυβέρνησης και οι κακές σχέσεις μεταξύ   είναι μια πραγματικότητα που την παραδέχθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πριν μερικές μέρες.  Είπε μεταξύ άλλων: “ Η ευθύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις είναι συλλογική ” και τόνισε ότι δεν είναι πολιτικά και ηθικά ορθό να μετακυλίει ο ενας υπουργος τις ευθύνες στον άλλο η να αποφεύγει,  να στηριζει επιλογές της κυβερνησης. Τα ενδοκυβερνητικά μέτωπα πολλά (Κεραμέως κατα Θεοδωρικάκου και αντιστροφως, Κουμουτσάκος κατα Χαρδαλιά και αντιστρόφως, Σταϊκούρας κατά Μηταράκη και αντιστρόφως και πάει λέγοντας). Και η προϊστορία έχει δείξει πως όταν σε μια κυβέρνηση αρχίζει η σύγκρουση μεταξύ των υπουργών τότε αρχιζει η φθορα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here