Ενοχος για ξέπλυμα 450.000 μάρκων ο Τ. Μαντέλης, από ..ευγενική χορηγία της Siemens για τη σύμβαση του ΟΤΕ

Ομόφωνα ένοχος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων, ο Τάσος Μαντέλης. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών επί κυβερνήσεων Σημίτη,γλίτωσε από το αδίκημα της δωροδοκίας που θα τον απειλούσε ακόμη και με την ισόβια κάθειρξη, καθώς αυτό έχει παραγραφεί.

Η υπόθεση αφορά το συνολικό ποσό των περίπου 450 χιλιάδων μάρκων -230 χιλιάδες ευρώ- που έλαβε ο πρώην υπουργός από τη γερμανική εταιρεία, το 1998 και το 2000,  σε ελβετικό λογαριασμό με την ονομασία ROCOS, χρήματα τα οποία κατά τη δικογραφία αποτελούσαν «δώρο» της Siemens για την επιλογή της στο έργο ψηφιοποίησης κέντρων του ΟΤΕ με τη σύμβαση 8002.

Υπενθυμίζεται ότι ο  Τάσος Μαντέλης κατά την απολογία του είχε υποστηρίξει ότι τα χρήματα δεν αποτελούσαν δωροδοκία αλλά… προεκλογική χορηγία.

Oi δικαστές όμως ομόφωνα έκριναν ότι τα 450.000 γερμανικά μάρκα ήταν η δωροδοκία του υπουργού Μεταφορών επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ για τη σύμβαση ψηφιακοποίησης του ΟΤΕ που υπεγράφη το 1997. Τα χρήματα μπήκαν, με δυο εμβάσματα, το 1998 και το 2000, από τα μαύρα ταμεία της Siemens στον επίμαχο τραπεζικό λογαριασμό με τον κωδικό Roccos, που ανήκε στον κουμπάρο του, Γιώργο Τσουγκράνη.

Ο κ. Τσουγκράνης, ομόφωνα αθωώθηκε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και για δωροδοκία, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Οι δικαστές έκριναν ότι δεν είχε δόλο με τις ενέργειες του. Αθώα ελλείψει δόλου κρίθηκε και η πρώην εφοριακός Αντωνία Μάρκου.

Αντίθετα ένοχοι κρίθηκαν το πρώην στέλεχος της Siemens Ελλάδος, Ηλίας Γεωργίου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και ο Αριστείδης Μαντάς, συνεργάτης του κ. Μαντέλη, για απλή συνδρομή στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο τελευταίος αθωώθηκε από τη συνδρομή στη δωροδοκία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here