Ενοχλημένη η κυβέρνηση από τις αιτιάσεις του ισπανού πρέσβη

Την έντονη ενόχλησή τους για «ωμή παρέμβαση του ισπανού πρέσβη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας» ξεδιπλώνουν διπλωματικές πηγές, με αφορμή τους ισχυρισμούς του κ. Ενρίκε Βιγκέρα σήμερα στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

Η συνέντευξη του ισπανού πρέσβη τιτλοφορείται «Απουσίαζε η ελληνική κυβέρνηση από τις ευρωπαϊκές που στήριξαν την Ισπανία» για το καταλανικό. Ο κ. Βιγκέρα αναφέρει ότι ενώ έγιναν δηλώσεις στήριξης της Ισπανίας από τον κ. Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν έγιναν από την ελληνική κυβέρνηση: «Εγώ έλαβα άμεσες εκδηλώσεις στήριξης και συμπαράστασης από τη Νέα Δημοκρατία. Μίλησα προσωπικά με τον κ.Μητσοτάκη, ο οποίος μου εξέφρασε απερίφραστα τη στήριξη και τη μέγιστη κατανόηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ενότητα της Ισπανία», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Επίσης άκουσα ξεκάθαρες δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για μένα αυτή είναι μια ξεκάθαρη στάση. Προφανώς απουσίαζαν δηλώσεις γι’ αυτό το θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να δει κάποιος ποια είναι η πραγματικότητα. Πάντως, μέχρι σήμερα αυτή ήταν η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στήριξαν πολύ θερμά την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και τη στάση της κυβέρνησής μας», ισχυρίζεται χαρακτηριστικά ο ισπανός πρέσβης.

 

Η δήλωση Τζανακόπουλου

Στον απόηχο αυτών των δηλώσεων, ήρθε το Σάββατο, η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Τζανακόπουλου, που ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση απορρίπτει μονομερείς ενέργειες και τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακαραιότητας και συνοχής της Ισπανίας: «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Ισπανία και επαναλαμβάνουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μόνο ενωμένη. Μονομερείς ενέργειες  δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές. Στηρίζουμε απόλυτα την εδαφική ακεραιότητα και συνοχή της Ισπανίας, αλλά και κάθε πρωτοβουλία αποκατάστασης  του δημοκρατικού διαλόγου στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here