Ενοχλείται η Άγκυρα επειδή οι Ρώσοι μιλούν με Κούρδους

Την αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η ενέργεια του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να αγνοήσει τους Τούρκους και να συναντηθεί τη Δευτέρα στη Μόσχα με μια αντιπροσωπεία του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης της Συρίας (PYD).

Το κουρδικό PYD έχει χαρακτηριστεί από την Τουρκία «τρομοκρατική οργάνωση». Η συνάντηση συνέπεσε χρονικά με επίσκεψη υψηλόβαθμης τουρκικής αντιπροσωπείας στη Ρωσία.

Η Άγκυρα θεωρεί το PYD και τον ένοπλο βραχίονά του, τις Μονάδες Προστασίας των Λαών (YPG), ως τρομοκρατικές οργανώσεις λόγω των δεσμών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο αγωνίζεται για ανεξαρτησία από την Τουρκία επί τέσσερις δεκαετίες και έχει τεθεί εκτός νόμου στην Τουρκία.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε ανακοίνωση για να εκφράσει την «ανησυχία» της Άγκυρας σχετικά με τη συνάντηση της Δευτέρας.

Υπενθυμίζεται ανάλογο περιστατικό προ εβδομάδος, όταν οι ΗΠΑ είχαν διαμαρτυρηθεί στην Άγκυρα επειδή ο Ερντρογάν είχε συναντηθεί με δύο μέλη της Χαμάς στην Πόλη και όταν οι Αμερικανοί είπαν «ανησυχουμε που συναντάται ο Τούρκος Πρόεδρος με μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων», εκεινος απάντησε «οι φιλοξενούμενοί μου είναι δημοκρατικά εκλεγμένοι και οι ΗΠΑ καλό θα ήταν να ανησυχούν για την ειρήνη στην περιοχή».

Εικόνα

«Ο Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ρωσίας να συνεχίσει να βοηθά στην προώθηση ενός χωρίς αποκλεισμούς εποικοδομητικού διασυριακού διαλόγου προς όφελος της ταχύτερης ανάκαμψης και ενίσχυσης της κυριαρχίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, της διαμόρφωσης προϋποθέσεων για αρμονική συνύπαρξη και ανάπτυξη όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών μερών της συριακής κοινωνίας» ήταν μεταξύ άλλων το σχόλιο της Μόσχας για τη συνάντηση Λαβρόφ – Κούρδων αξιωματούχων του ΥPG.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here