Ενίσχυση του Ραχόι και υποχώρηση των Podemos στην Ισπανία

Αλλαγή της εκλογικής τάσης παρατηρούν οι δημοσκοπήσεις στην Ισπανία. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αυξάνει το προβάδισμά του στην πρόθεση ψήφου μερικούς μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ενώ ο σχηματισμός της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos φαίνεται να υποχωρεί.

Σύμφωνα με έρευνα του κυβερνητικού Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS) που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, το PP συγκεντρώνει 28,2% της πρόθεσης ψήφου, μεγαλώνοντας την απόσταση που το χωρίζει από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), παραδοσιακό αντίπαλό του, που συγκεντρώνει 24,9%.

Η προηγούμενη δημοσκόπηση του CIS διενεργήθηκε τον Απρίλιο και έδινε στο PP ποσοστό 25,6% και 24,3% στο PSOE.

Το Podemos παραμένει τρίτο κόμμα στην Ισπανία, με ποσοστό 15,7%  έναντι 16,5% τον Απρίλιο. Τον Ιανουάριο το Podemos συγκέντρωνε το 23,9%, ξεπερνώντας ακόμη και το PSOE που συγκέντρωνε 22,2%.

Οι φιλελεύθεροι των Ciudadanos, παραμένει τέταρτη πολιτική δύναμη στην Ισπανία, πέφτοντας στο 11,1% από  13,8% τον Απρίλιο.

Το 78% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ανησυχεί για την ανεργία και το 43,7% για τη διαφθορά και τις απάτες. Τα σκάνδαλα διαφθοράς που αγγίζουν όλη την πολιτική τάξη, αλλά κυρίως το κυβερνών κόμμα, αποτελούν σχεδόν καθημερινά πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης.

Το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από εκείνο της Ελλάδας και φθάνει το 22,37%.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here