Ενιαία απάντηση της Ευρώπης στη μεταναστευτική κρίση ζητούν Μέρκελ Ολάντ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

«Ενιαία απάντηση της Ευρώπης» στη μεταναστευτική κρίση ζήτησαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, με κοινή ανακοίνωση την οποία εξέδωσαν.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δυο ηγέτες ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι «θα πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή ένα ενιαίο σύστημα χορήγησης ασύλου», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «ασυνήθιστη κατάσταση που θα έχει διάρκεια».

Ο κ. Ολάντ, δήλωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία είναι «αλληλέγγυες» στο θέμα αυτό, ζητώντας και πάλι ίση κατανομή των προσφύγων που δικαιούνται άσυλο στις ευρωπαϊκές χώρες και τον αξιοπρεπή επαναπατρισμό εκείνων που περνούν παράνομα στην Ευρώπη.

«Θα πρέπει επίσης να εφαρμόσουμε ένα ενιαίο σύστημα ασύλου, καθώς και κοινή μεταναστευτική πολιτική με κοινούς κανόνες», συνέχισε, κάνοντας λόγο για προϋποθέσεις υποδοχής και για ορισμό των ασφαλών χωρών.

Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ, σημείωσε ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε συνολικά το ίδιο καθεστώς όσον αφορά την παροχή ασύλου, τότε όλες οι χώρες θα έπρεπε να το εφαρμόσουν «όσο το δυνατόν συντομότερα».

Η καγκελάριος εξέφρασε επίσης την επιθυμία να ιδρυθούν από φέτος τα κέντρα καταγραφής των μεταναστών «στις χώρες πρώτης εισόδου, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία». Κανένα από αυτά τα κέντρα, όπου θα διαχωρίζονταν οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα στο άσυλο από τους υπόλοιπους δεν έχει συγκροτηθεί μέχρι σήμερα, μολονότι η ίδρυσή τους αποφασίστηκε στα τέλη Ιουνίου. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια τέτοια καθυστέρηση», τόνισε.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here