Eνιαία συμφωνία για βιώσιμη λύση χωρίς νέο μνημόνιο, επιδιώκει η κυβέρνηση

ΦΩΤΟ: Δ. Μεσσίνης

Επιθυμία και επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μια ενιαία συμφωνία με τους εταίρους, η οποία θα εξασφαλίζει μόνιμη και βιώσιμη λύση τόσο για τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας όσο και για την αναπτυξιακή της προοπτική.  Mε άλλα λόγια η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν υπογράφει νέο μνημόνιο, δηλαδή δανειακή σύμβαση με αντάλλαγμα τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και ετοιμάζεται να θέσει δια του πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής της Ρίγα, ζήτημα άμεσης διευθέτησης του χρέους ώστε να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα η προσπάθεια της χώρας να επανακάμψει.

Αυτά διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης συνεδρίασης του προεδρείου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του Αλ. Τσίπρα. Στη συνεδρίαση αυτή, στην οποία μετείχαν ακόμη ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Καλύβης και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε το προεδρείο για όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επίπονες, συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Οι ίδιες πηγές παρέπεμπαν στην ομιλία του πρωθυπουργού τόνισε στην ετήσια συνέλευση ΣΕΒ, όπου είχε τονίσει ότι με την συμφωνία δεν  επιδιώκει «απλώς μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική ανάσα» αλλά να αντιμετωπιστεί «μέσο και μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου έως ότου βγούμε με ασφάλεια στις αγορές».

Σε καμία περίπτωση, δηλαδή, διευκρίνιζαν οι ιδιες πηγές, η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης. «Αυτή η λογική, που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου, οδηγεί συνεχώς σε νέα μέτρα και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία. Αντίθετα η κυβέρνηση με την ενιαία συμφωνία επιδιώκει να τερματιστεί η λιτότητα, να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να ανοίξει η προοπτική ανάπτυξης για την χώρα».

Και για νε ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους, επαναλαμβάνουν τους 4 όρους που είχε θέσει ο πρωθυπουργός στο συνέδριο του Economist, (15.05.15) για την συμφωνία που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.

«Αυτή η συμφωνία¨, είχε πεί, «προϋποθέτει τα εξής 4 σημεία:

** Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

** Να μην έχουμε δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα, δηλαδή, που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.

** Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα.

** Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here