Ενδοκυβερνητική ρήξη για το «Μακεδονία» του Γ. Μουζάλα-Παραίτησή ζητά ο Καμμένος-Υπερβολή και υποκρισία λέει το Μαξίμου

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΣΤ. ΜΙΣΙΝΑΣ)

Σε ανεξέλεγκτη ενδοκυβερνητική κόντρα εξελίσσεται ένα lapsus linguae, ένα γλωσσικό ολίσθημα του αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γ. Μουζάλα, ο οποίος σε συνέντευξη του στον Σκάι, ανέφερε την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία. Θέμα απομάκρυνσης του από την κυβέρνηση έθεσε ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι του Μαξίμου, καλύπτουν πλήρως τον υπουργό, μιλώντας για ανεύθυνη και υποκριτική επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού που δίνει τη μάχη του προσφυγικού.

«Το ελληνικό κράτος, σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενο στην γειτονική χώρα, χρησιμοποιεί την διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία «ΠΓΔΜ». Το να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα επειδή σε μια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου, την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» είναι το λιγότερο υπερβολή. Η επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού, που κάθε μέρα δίνει τον αγώνα του Προσφυγικού, είναι ανεύθυνη και υποκριτική, ιδίως εν όψει της Συνόδου. Και ο κ. Κουμουτσάκος θα έπρεπε να το γνωρίζει».

Το θέμα έσπευσε να αναδείξει και να εκμεταλλευθεί ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γ.Κουμουτσάκος, που σε μιά ακόμη επίδειξη υποκρισίας εκ μέρους του κόμματος του το οποίο εστιάζει στα επικοινωνιακά θεματα αδιαφορώντας για την ουσία, ζήτησε από τον κ. Μουζάλα να σκέφτεται την παραίτηση!

 

Την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ζητεί όμως επισήμως και ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, με μήνυμά του στο Twitter.

«Δεν αρκεί η συγγνώμη του Γ. Μουζάλα, ζητώ την παραίτηση του», έγραψε ο κ. Καμμένος.

Τι είπε ο υπουργός

Μιλώντας για την κατάσταση στην Ειδομένη και για το συμβάν της Δευτέρας, όταν περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες (σύμφωνα με τις αρχές της ΠΓΔΜ), πέρασαν τα σύνορα για να βρεθούν στη γειτονική χώρα, ο κ. Μουζάλας τόνισε: «Υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά σε αυτή την ιστορία. Το ένα είναι ότι οι άνθρωποι στην Ειδομένη δεν μετακινούνται γιατί προσδοκούν και ελπίζουν ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Νομίζουμε και έχουμε στοιχεία ότι με αυτή την προσδοκία παίξανε βρώμικο παιχνίδι οργανώσεις που ισχυρίζονται ότι είναι εθελοντές αλλά δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που πράγματι βοηθούν και οργανώσανε το πέρασμά τους στη Μακεδονία [σ.σ. την ΠΓΔΜ]. Έχω εδώ την προκήρυξη – το χαρτί του τους μοιράσανε- τους δώσανε κανονικά ραντεβού. Η αστυνομία το διερευνά και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα».

Aργά το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ζήτησε συγγνώμη για το εκ παραδρομής λάθος του, όπως το χαρακτήρισε. «Ζητώ συγγνώμη για το εκ παραδρομής λάθος μου, κατά  τη συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στη στάση μου και στις πεποιθήσεις μου για το εθνικό θέμα της ΠΓΔΜ».

 

H αντίδραση Κουμουτσάκου

«Να σκεφτεί σήμερα το βράδυ ακόμη και την παραίτησή του» ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα η Νέα Δημοκρατία, επισημαίνοντας ότι αποκάλεσε δημόσια τα Σκόπια ως «Μακεδονία».

Όπως τονίζει η Ν.Δ., «ενίσχυσε έτσι την επιχειρηματολογία και την εν γένει πολιτική των Σκοπίων».

«Την ώρα που η κατάσταση στην Ειδομένη, όπως και συνολικά στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, είναι εκτός ελέγχου και αγγίζει πλέον και τις σχέσεις μας με τα Σκόπια, ο κ. Μουζάλας υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Η Συγγρού σημειώνει ότι «το ατόπημα αυτό δεν καλύπτεται με εκ των υστέρων διευκρινίσεις, εξηγήσεις ή δικαιολογίες».

Είναι προφανές ότι ένα γλωσσικό λάθος γίνεται όχημα δημιουργίας παραπολιτικών εντυπώσεων και μπορεί να οδηγήσει σε μείζονα πολιτική κρίση την κυβέρνηση.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here