Ενας στους τέσσερις φορολογούμενους δεν πλήρωσε την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος!

Περίπου 680.000 νοικοκυριά, δηλαδή το 27% περίπου του συνόλου των φορολογουμένων οι οποίοι έλαβαν φέτος χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα για τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος 2016, δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να πληρώσουν την πρώτη δόση. 

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα στοιχεία από τις εισπράξεις βεβαιωμένων δημοσίων εσόδων, τα οποία απέστειλαν οι τράπεζες στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μέχρι τις 31 Ιουλίου που έληγε η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος και των λοιπών επιβαρύνσεων, 680.000 φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν την πρώτη αυτή δόση! Το συνολικό ποσό που δεν πλήρωσαν ανέρχεται περίπου σε 360 εκατομμύρια ευρώ.

AdTech Ad

Η εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων έδειξε ότι περίπου 2,54 εκατομμύρια νοικοκυριά και μεμονωμένοι (άγαμοι) φορολογούμενοι, επί συνόλου 6,2 εκατομμυρίων που υπέβαλαν φέτος δηλώσεις, οφείλουν να πληρώσουν συνολικά επιπλέον φόρους ύψους 3,7 δισ. ευρώ σε 3 δόσεις(έως τις 31 Ιουλίου, έως τις 29 Σεπτεμβρίου και έως τις 30 Νοεμβρίου 2017).

Το ποσό της πρώτης δόσης, το οποίο έπρεπε να είχε εξοφληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου ανέρχεται περίπου σε 1,23 δισ. ευρώ. Πάνω από 100.000 νοικοκυριά όμως εξόφλησαν εφάπαξ τους φόρους των εκκαθαριστικών τους. Ορισμένοι από αυτούς χρησιμοποίησαν πιστωτικές κάρτες, μέσω των οποίων,ουσιαστικά, απέκτησαν τη δυνατότητα να λάβουν άτοκα δάνεια ισόποσα των οφειλών τους προς την Εφορία τα οποία θα μπορούν, στη συνέχεια, να εξοφλήσουν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις. Άλλοι που είχαν την οικονομική δυνατότητα, πλήρωσαν σε μία δόση ολόκληρα τα ποσά των φόρων των εκκαθαριστικών.

Συνολικά, τα νοικοκυριά και οι μεμονωμένοι φορολογούμενοι που κατάφεραν να εξοφλήσουν μέχρι τις 31 Ιουλίου είτε ολόκληρα τα ποσά από τους βεβαιωθέντες φόρους των εκκαθαριστικών των φετινών δηλώσεων είτε την πρώτη δόση από τα ποσά αυτά ανήλθαν περίπου σε 1.860.000 επί συνόλου 2,54 εκατομμυρίων. Δηλαδή σχεδόν 3 στους 4 πλήρωσαν κανονικά τους φόρους τους και 1 στους 4 δεν τα κατάφερε!

Το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε έτσι μόλις 875 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου 360 εκατ. ευρώ λιγότερα από όσα έδειχναν τα εκκαθαριστικά.

Πληροορίες: Dikaiologitika.gr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here