Ενας περίπατος στην υπόγεια Αθήνα!

 

Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου η  Τerra Incognita Travel και η Αστική Σπηλαιολογία διοργανώνουν ένα περίπατο κυριολεκτικά κάτω από την Αθήνα στις θρυλικές υπόγειες τοποθεσίες της πόλης που θα κρατήσει από τις 9.30 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. 

Μπορούμε πράγματι να διανύσουμε χιλιόμετρα υπογείως κάτω από την Αθήνα; 

Η απάντηση είναι “ναι”, αρκεί να γνωρίζουμε τα σημεία που καταλήγουν στις εισόδους των πραγματικών στοών! Οι σκάλες που ξεκινούν κάτω από ένα μεταλλικό καπάκι στην άκρη του δρόμου ή και στα παρτέρια κάποιου πεζοδρομίου, μπορεί να μας οδηγήσουν σε μια ξεχασμένη υπόγεια γωνιά της πόλης, αλλά αυτό μην το επιχειρήσετε ποτέ μόνοι!

Τις περισσότερες φορές οι αστικοί θρύλοι υπερβάλλουν ως προς το μήκος, αλλά η αληθινή υπόγεια Αθήνα υπάρχει, ακόμη κι αν δεν αποτελείται από ένα απαραίτητα ενιαίο δίκτυο υπογείων διαδρομών.

Τα σημεία ενδιαφέροντος βρίσκονται είτε σε αληθινές στοές μήκους πολλών χιλιομέτρων στις οποίες ρέουν υπόγεια νερά, είτε σε τοπικού χαρακτήρα χώρους με σήραγγες και θαλάμους, όπως είναι τα καταφύγια ή οι κατακόμβες. Η από αιώνες παρουσία υπογείων διόδων διαφόρων χρήσεων κάτω από την πόλη, δεν αποδεικνύει ότι όλα συνδέονται μεταξύ τους, ωστόσο η γοητεία ενός άγνωστου κόσμου συνεχίζει να πλανάται κάτω από τα πόδια μας.

Στο υπόγειo μιας εκκλησίας που οικοδομήθηκε πάνω σε ένα από τα δεκάδες ιερά της αρχαίας πόλης, μπορεί να κρύβονται αιώνες ιστορίας αλλά και χρόνια ιστοριών παραπληροφόρησης… Ανοίγουμε με δέος την καταπακτή και κατεβαίνουμε τα πέτρινα σκαλοπάτια. Μέσα στην κατακόμβη βρίσκουμε τούνελ από αρχαία υδραγωγεία, ρωμαϊκά λουτρά και κρύπτες οστεοφυλακίων, αλλά η διαδρομή σήμερα σταματά στο στόμιο ενός πηγαδιού…

Ο λόφος, που βρίσκεται μια ανάσα από το πιο κεντρικό σημείο της πόλης, έχει συνδεθεί επανειλημμένως με αστικούς θρύλους και διηγήσεις για υπόγειες στοές που ξεκινούν από τις εισόδους του και καταλήγουν σε μυστικές τοποθεσίες του λεκανοπεδίου. Τι συμβαίνει πραγματικά όμως με εκείνη τη στοά διαφυγής που ξεκινάει από το κτίριο της Βουλής (παλαιά ανάκτορα) και διασχίζει τον Εθνικό Κήπο;

Οι μυστικοί χώροι καταφυγής που σχετίζονται με τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτελούν ζωντανά απομεινάρια της περιόδου αυτής. Καταφύγια κρυμμένα από την κοινή θέα, κατασκευασμένα σε βάθος ικανό να προστατεύσει τον πληθυσμό από τους βομβαρδισμούς των μαχητικών αεροπλάνων, υπάρχουν στους λόφους αλλά και σε πολλά από τα παλιά κτίρια της πόλης.

Ωστόσο, η πιο παράξενη γοητεία βρίσκεται στα απρόσιτα δίκτυα υπογείων στοών των παλιών ρεμάτων που χάθηκαν, αφήνοντας από πολύ νωρίς την Αθήνα χωρίς τρεχούμενα νερά. Ελάχιστα σημεία τους είναι πλέον φανερά μέσα στην πόλη διατηρημένα ακόμη και κάτω από τον πιο κεντρικό δρόμο, ενώ από πάνω ακούγονται τα αυτοκίνητα να περνούν! Είναι μια ξεχασμένη όαση μέσα στο πολυσύχναστο κέντρο της πόλης, από όπου ο θρύλος θέλει να ξεκινούν οι υπόγειες στοές προς τη θάλασσα…

Σας περιμένουμε για να διαπιστώσουμε μαζί την αλήθεια των θρύλων και να περάσουμε και πάλι μια αξέχαστη ημέρα!

***Όλες οι τοποθεσίες που θα επισκεφτούμε βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και στις περιοχές Κολωνάκι, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ζάππειο, Μέτς. Οι διαδρομές μεταξύ των σημείων που μας ενδιαφέρουν προσφέρονται για περίπατο κατά τον οποίο θα γνωρίζουμε επιπλέον και ενδιάμεσα σημεία σχετικά με την υπόγεια Αθήνα αλλά και τις λιγότερο γνωστές πτυχές της πόλης. Συνεπώς για αυτές τις δραστηριότητες δεν ενδείκνυται καθόλου η χρήση μεταφορικού μέσου, οπότε ας εμφανιστούμε και μια φορά ως τουρίστες στην πόλη μας!

Για περισσοτερες πληροφορίες εδώ και  εδώ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here