Ενας αναρχικός και κομμουνιστικός φούρνος στο Παρίσι

Eνα φούρνο με βάση τις ιδέες τους, έχουν ανοίξει εδώ και λίγα χρόνια κομμουνιστές και αναρχικοί στο Παρίσι, πραγματοποιώντας ένα πρωτότυπο εγχείρημα και συνάμα πολύ ουσιαστικό. Ο φούρνος διαθέτει ποιοτικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές και στηρίζει σταθερά οικογένειες και άτομα, που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ούτε ένα καρβέλι ψωμί. Την ίδια ώρα λειτουργεί χωρίς ιεραρχία και με κοινούς μισθούς για όλους τους εργαζόμενους.

Το ξεχωριστό αρτοποιείο με όνομα «Η κατάκτηση του ψωμιού» εντόπισε το Al Jazeera και μίλησε με κάποιους από τους εμπνευστές του. «Θέλουμε να προχωράμε μαζί και όχι ανταγωνιστικά, αυτό είναι αντικαπιταλισμός», δήλωσε ο Pierre Pwain. «Είμαστε μέσα στον καπιταλισμό, όμως κάνουμε διαφορετικές επιλογές σε ό,τι αφορά τις τιμές και τους μισθούς. Δεν υπάρχει ιεραρχία στο προσωπικό και όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται σε γενικές συνελεύσεις και ο καθένας παίρνει τον ίδιο μισθό, 1.250 ευρώ τον μήνα», σημείωσε ο Thomas Amestoy.

Στο «La conquête du pain», όπως είναι το όνομά του στα γαλλικά, μπορείς να δοκιμάσεις σάντουιτς με επωνυμίες όπως «Καρλ Μαρξ» και «Άντζελα Ντέιβις», να πιεις δωρεάν ζαπατίστικο καφέ και να διαβάσεις επαναστατική λογοτεχνία. «Όταν έρχομαι νιώθω φιλόξενα, υπάρχουν πράγματα να διαβάσω, προσφέρουν καφέ, το ντεκόρ είναι απλό, υπάρχει ψυχή», ανέφερε πελάτης.

Ο Thomas Amestoy αναφέρθηκε και σε μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή της καθημερινότητας του φούρνου, που προκύπτει από την ευκαιρία που δίνουν σε νέους από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να μάθουν τη δουλειά. «Είμαστε αναρχικοί και οι περισσότεροι νέοι είναι μουσουλμάνοι και πιστοί. Ωστόσο είναι ενδιαφέρον επειδή συχνά συζητάμε για τη θρησκεία και συχνά διαφωνούμε, κάτι που δε συμβαίνει συνήθως σε άλλους φούρνους, όπου είναι ένας κάπως ρατσιστικός ‘κόσμος’ «.

Αν και είναι ο φούρνος που πουλά το πιο φτηνό ψωμί στην πόλη, οι πελάτες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν μπορούν να πληρώσουν μειωμένη τιμή. Μετά τις 8 το απόγευμα, όσα ψωμιά περισσεύουν δίνονται σε όσους το έχουν ανάγκη. Παράλληλα ενισχύονται σε σταθερή βάση πρόσφυγες και τράπεζες τροφίμων.

Οι συνεταιριστές δεν διάλεξαν τυχαία να φτιάξουν αρτοποιείο. Όπως λένε, το ψωμί έχει συμβολική άξια «επειδή είναι ουσιώδες για τον καθένα» και μέσα από τη δράση τους θέλουν να αναδείξουν ένα άλλο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο. «Πιστεύουμε στην ισότητα, όχι στον απολυταρχισμό του κράτους», είναι το μήνυμά τους, που φτάνει από μέρα σε μέρα σε όλο και περισσότερα σπίτια.

πηγή:3pointmagazine.gr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here