Ένας αληθώς “νοηματικός” εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Ο τρόπος εορτασμού της επικείμενης Διεθνής Ημέρας Μουσείων (Δευτέρα 18 Μαΐου) που επέλεξε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι αν μη τι άλλο ιδιαίτερα “νοηματικός”.

Σε συνεργασία με τη Μονάδα ακαδημαϊκής στήριξης και προσβασιμότητας φοιτητών με αναπηρία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), θα πραγματοποιηθεί εκτεταμένη ξενάγηση με διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα (ΕΝΓ), στην έκθεση που το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενεί με θέμα “ΙΑΣΙΣ. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό”.

Η ξενάγηση στην ΕΝΓ δεν απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στους κωφούς και βαρήκοους φοιτητές της ΑΣΚΤ  αλλά σε όλα τα μέλη της κοινότητας των κωφών και βαρήκοων, καθώς επίσης και στο ευρύ κοινό. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για μια (ακόμα) πρωτοβουλία το σκεπτικό της οποίας “θέλει” την κοινότητα των κωφών αντιληπτή ως “ειδική ομάδα” και την πρόσκληση προς αυτή αντιληπτή ως “ειδική πρόσκληση”, αλλά αντίθετα, την αντιλαμβάνεται ως αναπόσπαστο μέρος του ευρύτερου “γενικού” κοινού και τούτο το (προοδευτικό αυτονόητο) επιχειρεί να αναδείξει.

Σε τόπους και χρόνους όπου το “αυτονόητο” δυστυχώς παραμένει πεισματικά ζητούμενο, το νόημα – μήνυμα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας πιστώνεται ως αδιαμφισβήτητα προοδευτικό. Την Δευτέρα 18 Μαΐου, λοιπόν, όσοι ενδιαφέρονται να στηρίξουν το αυτονόητο αλλά και να απολαύσουν τη νοηματική ξενάγηση στην έκθεση  πρέπει να είναι εκεί – Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι – η προγραμματισμένη ώρα έναρξης της ξενάγησης είναι 17:30. Είσοδος, αυτό δα έλειπε, ελεύθερη.

 

kikladikomousio

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here