Ενα βήμα πριν τον εμφύλιο η Βενεζουέλα! Εν ενεργεία στρατηγός της Αεροπορίας καλεί σε αποστασία-Προδότη τον αποκαλεί η στρατιωτική ηγεσία

Δραματικές στιγμές στην Βενεζουέλα, που βρίσκεται μια ανάσα πριν τον εμφύλιο πόλεμο. Σήμερα, εν ενεργεία στρατηγός της Αεροπορίας, καλεί ανοικτά τον στρατό σε αποστασία, αναγνωρίζοντας ως νόμιμο πρόεδρος τον αυτοανακηρυγμένο Χουάν Γκουαϊδό. Η Ανωτατη Στρατιωτική Διοίκηση του μπολιβαριανού στρατού τον κατηγορεί για προδοσία. H αποστασία γίνεται γνωστή σήμερα που συμπληρώνεται 20 χρόνια από την ανάδειξη του Τσάβες στην εξουσία.

Ο Francisco Esteban Yánez Rodríguez, εν ενεργεία στρατηγός της Αεροπορίας στη Βενεζουέλα, είναι ο πρώτος ανώτατος στρατιωτικός, ο οποίος σε ένα βίντεο το οποίο κυκλοφόρησε στο Twitter, αίρει την υποστήριξή του προς τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και δηλώνει ότι αναγνωρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.

Στο βίντεο, ο στρατηγός Φρανσίσκο Γιάνες καλεί και άλλους στρατιωτικούς σε αποστασία.

Δείτε το βίντεο της… αποστασίας

Ο Γιάνες χρησιμοποιεί βαριές εκφράσεις, αποκαλεί δικτάτορα τον Μαδούρο και υποστηρίζει ότι έχει δύο σχέδια απόδρασης από τη χώρα, λέγοντας Να πάει στο διάολο».

Καλεί επίσης τους πολίτες να βγούν στους δρόμους για να υποστηρίξυν τον πρόεδρο Γκουαϊδό.

Ο Γιάνες αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης, στην οποία υπάγεται, ως επικεφαλής στρατιωτικού σχεδιασμού της Αεροπορίας, ενώ υπάρχει και φωτογραφία του.

Στον λογαριασμό της στο Twitter η Διοίκηση κατηγορεί τον στρατηγό για προδοσία. Ο Γιάνες είναι ο πρώτος εν ενεργεία στρατηγός στη Βενεζουέλα που αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό από τότε που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου.

20 χρόνια από την ανάδειξη του Τσάβς στην εξουσία

Με την παρακάτω ανάρτηση, ο πρόεδρος Νικολάς Μαφούρο αναφέρεται στην 20η επέτειο από την ανάδειξη του Τσάβεσ στην εξουσία.

«Σήμερα, έχουν εκπληρωθεί 20 χρόνια εργασίας, αγώνων, προόδου και σημαντικών επιτευγμάτων, παρά τις δυσκολίες και τις αυτοκρατορικές συνωμοσίες. Η Βολιβαριανή επανάσταση είναι ένας λαός που αποφάσισε να είναι ελεύθερος να διεκδικήσει, στα χέρια του διοικητή μας. Τσάβες. Συγχαρητήρια σε όλους!»

Γκουαϊδό: Διαπραγματύσεις για ελεύθερες εκλογές μόνο αν φύγει ο Μαδούρο

Έτοιμος για διαπραγματεύσεις, με τελικό στόχο τις ελεύθερες εκλογές, αλλά υπό την προϋπόθεση να αποχωρήσει από την εξουσία ο Μαδούρο, δηλώνει ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, απαντώντας στους προέδρους της Ουρουγουάης και του Μεξικού, οι οποίοι διοργανώνουν στο Μοντεβιδέο διάσκεψη στις 7 Φεβρουαρίου των χωρών που κρατούν ουδέτερη στάση στην κρίση στη Βενεζουέλα.

«Μας ενδιαφέρει μια διαπραγμάτευση με μοναδικό σκοπό τον καθορισμό των όρων του τέλους του σφετερισμού, που θα επιτρέψει τη μεταβίβαση της εξουσίας και θα ξεκινήσει μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε ελεύθερες εκλογές», ανέφερε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας σε επιστολή του προς τους προέδρους του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ και της Ουρουγουάης Ταμπαρέ Βάσκες.

«Θέλω να σας δηλώσω με βεβαιότητα και αποφασιστικότητα ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις, οι νόμιμοι θεσμοί… δεν θα συμμετάσχουν σε συνομιλίες και διαπραγματεύσεις που στοχεύουν να διατηρήσουν παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εξουσία μέσω απάτης», τόνισε ο Γκουαϊδό.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, το μόνο θεσμικό όργανο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, κάλεσε τους ηγέτες του Μεξικού και της Ουρουγουάης να «θέσουν τους εαυτούς τους στη σωστή πλευρά της Ιστορίας» και να συμμετάσχουν στη συγκρότηση μιας «μεταβατικής κυβέρνησης» η οποία θα ζητήσει εκλογές.

«Συμμετείχαμε στο παρελθόν σε διαδικασίες διαλόγου και διαπραγματεύσεων και όλες είχαν το ίδιο αρνητικό αποτέλεσμα. Η δικτατορία του Νικολάς Μαδούρο δεν έχει αλλάξει θέση. Χλεύασε το λαό της Βενεζουέλας», πρόσθεσε ο Γκουαϊδό.

Σε σύμπλευση με τον Γκουαϊδό, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, δήλωσε χθες σε μια συγκέντρωση προεκλογικού στιλ στη Φλόριντα, ότι «τώρα δεν είναι ώρα για διάλογο. Είναι ώρα για δράση».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here