Ένα βήμα πριν από την κήρυξη κατάστασης συναγερμού η Ισπανία

Η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και η κήρυξη του συνόλου της χώρας σε κατάσταση συναγερμού είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζει η ισπανική κυβέρνηση για ολόκληρη τη χώρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να σταματήσει τη διασπορά του κορονοϊού. Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια, ο οποίος τόνισε ότι το μέτρο έχει εφαρμοστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η κατάσταση εξελίσσεται επικίνδυνα στη χώρα που ήταν μεταξύ αυτών που επλήγησαν περισσότερο στην Ευρώπη, και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από την Παρασκευή μέχρι και χθες, Δευτέρα, η καταγράφηκαν άλλες 38.000 μολύνσεις, ενώ σήμερα είχαν ακόμη 13.873 περιστατικά ανεβάζοντας το σύνολο σε 988.322. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 328 φθάνοντας τους 34.210.

Αν και η απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη, κυρίως λόγω αντιρρήσεων από κάποιες περιφέρειες, το ερχόμενο Σάββατο λήγει το καθεστώς συναγερμού που έχει επιβληθεί στην περιφέρεια της Μαδρίτης και η κυβέρνηση εξετάζει την παράτασή του. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τότε ίσως να έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, για την επιβολή του μέτρου -που να σημειωθεί είχε εφαρμοστεί και την άνοιξη εν μέσω του πρώτου κύματος- θα πρέπει να συμφωνήσει και το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), το οποίο ήταν σύμφωνο για την περιφέρεια της Μαδρίτης και το οποίο εμφανίζεται διατεθειμένο να ψηφίσει υπέρ της παράτασης του μέτρου στην ισπανική πρωτεύουσα.

Ο Σαλβαδόρ Ίγια τόνισε ότι «έρχονται πολύ δύσκολες εβδομάδες» και η κυβέρνηση χρειάζεται τη στήριξη όλων.

Για τον λόγο αυτό, τόνισε, θα γίνουν διαβουλεύσεις με όλες τις περιφέρειες. Το υπουργείο Υγείας έχει λάβει τις εισηγήσεις πολλών ομάδων ειδικών που τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα και την εφαρμογή του καθεστώτος συναγερμού, ώστε να υποχωρήσουν οι «εστίες» διασποράς του κορονοϊού, κυρίως μεταξύ των νέων, που όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες παραβαίνουν τους περιορισμούς λειτουργίας των μπαρ και κάνουν «παράνομα» πάρτι.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here