Ένα μυθιστόρημα για τη θανάσιμη γοητεία της θάλασσας κι όχι μόνο..

 

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Τρεις ηλικιωμένοι φίλοι που συμβαίνει να έχουν το ίδιο όνομα, Θωμάς, κολυμπάνε δυο τρεις φορές την εβδομάδα, χειμώνα καλοκαίρι, σε μια απάνεμη παραλία της Βάρκιζας. Διανθίζουν τη μέρα τους με ρακές, μεζέδες, ανέκδοτα, τραγουδάκια και χοντροκομμένα αστεία, βιώνοντας σχεδόν ασυγκίνητοι την ανθρωπιστική καταστροφή της χώρας, αποφεύγοντας ακόμα και να σχολιάζουν τα γεγονότα που μαίνονται γύρω τους.

 

Αλλά τα γεγονότα τους επισκέπτονται απρόσκλητα. Τον Δεκέμβρη του 2012, εν μέσω ξαφνικής κακοκαιρίας, καταφεύγει στην παραλία τους ένα μικρό ιστιοφόρο με τρεις επιβάτες: τον λοστρόμο Νώντα, τη μεξικανή γυναίκα του Ινέθ, πρώην νοσοκόμα στους Ζαπατίστας, και έναν ακόμη χειμερινό κολυμβητή, τον δάσκαλο Φώντα, τον οποίο οι Θωμάδες αποφεύγουν επειδή μονίμως τους υπενθυμίζει την κρίση.

 

Μετά από αυτή τη συνάντηση μια απρόσμενη υπόσχεση απωλεσθέντος παραδείσου βαθμιαία απορρυθμίζει την ήσυχη καθημερινότητα των γερασμένων κολυμβητών. Ανάμεσα στα 2012-2016 ό,τι πολυτιμότερο έχουν ως τότε αγαπήσει, λατρέψει, πιστέψει, ζήσει οι Θωμάδες δοκιμάζεται έως θανάτου…

 

Το Φλλσστ, φλλσστ, φλλλσσστ του Άρη Μαραγκόπουλου (εκδόσεις ΤΟΠΟΣ) είναι ένα μυθιστόρημα που ανιχνεύει τα όρια αντοχής μιας βιασμένης κοινωνίας.

Το Φλλσστ, φλλσστ, φλλλσσστ είναι, οπωσδήποτε, ένα μυθιστόρημα για την παιδική ψυχή της τρίτης ηλικίας.

Το Φλλσστ, φλλσστ, φλλλσσστ είναι, τέλος, ένα μυθιστόρημα για τη θανάσιμη γοητεία της θάλασσας.

 

*Την Τετάρτη 26 Ιουνίου και ώρα 19:30 με αφορμή την έκδοση του Φλλσστ, φλλσστ, φλλλσσστ, στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου (Πανεπιστημίου 12) συζητούν με τον Άρη Μαραγκόπουλο οι Γιάννης Ανδουλιδάκης (δημοσιογράφος, μεταφραστής), Ειρήνη Δαφέρμου (βιβλιοθηκονόμος), Γιώργος Κοτσαμάνης (βιβλιοθηκονόμος και βιβλιογράφος) και Παναγιώτης Φραντζής (δημοσιογράφος, σύμβουλος επικοινωνίας).

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here