Ένα (ακόμα) βαθιά αντί-κοινωνικό ‘‘κοινωνικό’’ σποτ από τις συχνότητες της δημόσιας τηλεόρασης

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Εκτιμώντας πως αξίζει τον κόπο να αρχειοθετήσετε την παρέμβαση της Κίνησης Χειραφέτησης Αναπήρων σχετικά με ένα τύποις ‘‘κοινωνικό’’ και επί της ουσίας του βαθύτατα αντικοινωνικό σποτ – καμπάνια ενός ινστιτούτου με την επωνυμία Ι.Ο.Α.Σ. ‘‘Πάνος Μυλωνάς’’ που προβάλλει η ελληνική δημόσια τηλεόραση το δημοσιεύουμε αυτούσιο:

Καθημερινά στις οθόνες μας από την κρατική τηλεόραση η κοινωνία του θεάματος εκπαιδεύεται στο να εξιδανικεύει την κανονικότητα. Η προσωπική ευθύνη του άτυχου νεαρού που είχε μια κανονική ζωή αλλά, επειδή δεν έκοψε ταχύτητα, έχασε δια παντός τα προνόμια του ικανού σώματος. Η ανάδειξη της βλάβης ως προσωπικής τραγωδίας με απώτερο στόχο την προστασία και το «καλό της κοινωνίας».

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τεκμηρίωση για τον μισαναπηρισμό που εκπέμπει το (αντι)κοινωνικό τηλεοπτικό σποτ. Αποτελεί το κλασικό παράδειγμα Ableism, τουλάχιστον για εκείνους και εκείνες που διαθέτουν στοιχειώδη γνώση κοινωνικής ανθρωπολογίας ή και μέσα από την σπουδή της αναπηρίας.

Για την ιστορία, τον Ιανουάριο του 2018 η διαδικτυακή ομάδα Ανάπηρες Γυναίκες (Disabled Women) συνέταξε επιστολή διαμαρτυρίας προς το ΕΣΡ με αίτημα την απόσυρση της μισαναπηρικής διαφήμισης.

Από τις 15/01/2018 η καμπανιά του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» αποσύρθηκε.

Η αδιανόητα προσβλητική καμπάνια επέστρεψε στους τηλεοπτικούς δέκτες (σε εθνικό δίκτυο) σε μια περίοδο που η πολυπληθής κοινωνική ομάδα των αναπήρων βρίσκεται αντιμέτωπη – αποτέλεσμα της πανδημίας – με συμφραζόμενα, που θέλουν τις ζωές μας ανάξιες για να βιωθούν.

Ο μισαναπηρισμός, η εξιδανίκευση της κανονικότητας και ο «μύθος περί αναπηρικής δυστυχίας» ως προϊόν ρατσιστικής προπαγάνδας κοινής αποδοχής.

ΝΑΙ, είστε μισανάπηρες/οι.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here