Εμβόλιο AstraZeneca: Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σταματά τις δοκιμές σε παιδιά

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε ότι σταμάτησε μια μικρή κλινική δοκιμή που διενεργούσε στη Βρετανία δοκιμάζοντας το εμβόλιο που ανέπτυξε μαζί με την AstraZeneca καθώς περιμένει περισσότερα δεδομένα σχετικά με τα σπάνια προβλήματα πήξης αίματος σε ενήλικες που εμβολιάστηκαν. 

Η διακοπή της κλινικής δοκιμής είναι το τελευταίο πλήγμα για το εμβόλιο της AstraZeneca, αφού αρκετές χώρες έχουν περιορίσει τη χρήση του στο εμβολιαστικό τους πρόγραμμα μετά από τις αναφορές για σπάνια συμπτώματα θρομβώσεων. Όπως δήλωσε το Πανεπιστήμιο, δεν υπήρξαν ανησυχίες για την ασφάλεια στην παιδιατρική δοκιμή αλλά προτίμησε να περιμένει συμπληρωματικές πληροφορίες από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), πριν προχωρήσει εκ νέου στις δοκιμές. 

Οι κλινικές δοκιμές θα γίνονταν συνολικά σε 300 εθελοντές ηλικίας 6-17 ετών, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο «γονείς και παιδιά θα πρέπει να συνεχίσουν να μεταβαίνουν στις προγραμματισμένες επισκέψεις και μπορούν να επικοινωνούν με τις εγκαταστάσεις όπου διεξάγεται η δοκιμή αν έχουν ερωτήσεις».

Ταυτόχρονα σε εξέλιξη είναι η εξέταση των περιπτώσεων θρομβώσεων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA)  ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει τα ευρήματά του την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που μελετά κι αυτός τα τελευταία στοιχεία για το εμβόλιο της AstraZeneca μαζί με άλλες ρυθμιστικές αρχές, δήλωσε την Τρίτη ότι αναμένει ότι δεν θα υπάρχει λόγος να αλλάξει την εκτίμησή του ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των κινδύνων.

Ο Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος γιατρός μολυσματικών ασθενειών των ΗΠΑ, δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να μην χρειάζονται το εμβόλιο της AstraZeneca, ακόμα κι αν κερδίσει κανονιστική έγκριση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here