Εμπρός στο δρόμο που χάραξαν οι ΗΠΑ – Οι Τσέχοι μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ

«Το άνοιγμα  τσεχικού πολιτιστικού κέντρου στην Ιερουσαλήμ τον Νοέμβριο μπορεί να εκληφθεί ως ένα «πρώτο βήμα» για τη μετακινηση της πρεσβειας μας απο το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ», ανέφερε εκπρόσωπος του προέδρου Μίλος Ζέμαν της Τσεχίας χτες. (Ο Ζέμαν έχει σαφή φιλο-ισραηλινή θέση από χρόνια)

Πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή είναι  «σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο».

Η Τσεχία είναι στενός σύμμαχος του Ισραήλ. Τον Μάιο, η Πράγα άνοιξε ξανά το προξενείο στην Ιερουσαλήμ, που είχε κλείσει το 2016, εξαιτίας του θανάτου του μέχρι τότε επίτιμου προξένου.

Η πρεσβεία της Τσεχίας βρίσκεται στο Τελ Αβίβ από το 1949. Είχε διακόψει τη δραστηριότητά της από το 1967 ως το 1990, με απόφαση της τότε κομμουνιστικής κυβέρνησης της χώρας. Εν συνεχεία όμως….

Η ιστορία με τη μεταφορά πρεσβειών  ξεκίνησε απο τις ΗΠΑ, που μετέφεραν  την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ τον Μάιο, αναγνωριζοντας την πολη  ως ισραηλινή πρωτεύουσα από πέρσι το Δεκέμβριο. Οι Παλαιστίνιοι ευελπιστούν ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ θα γίνει μια μέρα πρωτεύουσα του μελλοντικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους τους ενώ το Ισραήλ χαρακτηρίζει την πόλη «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του αφότου την κατέλαβε και την προσάρτησε το 1967. Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την ισραηλινή κυριαρχία σε ολόκληρη την πόλη.

Την ημέρα που εγκαινιάστηκε η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε άνδρες του ισραηλινού στρατού και χιλιάδες Παλαιστίνιους που διαδήλωναν στη Λωρίδα της Γάζας, στα οποία σκοτώθηκαν 60 Παλαιστίνιοι.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here