Εμπορικό (και ίσως όχι μόνον εμπορικό) πόλεμο με 100% φόρο εισαγωγής ανοίγει το Κοσσυφοπέδιο στη Σερβία

Παρά τις υποτιθέμενες συνομιλίες καλης θέλησης  που θα άρχιζαν για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις  Κοσσυφοπεδίου, Σερβίας αλλα και fYROM, το Κοσσυφοπέδιο ξεκίνησε εμπορικό πόλεμο με τη Σερβία.

Η δικαιολογία του είναι ότι η Σερβια αιτία φρόντισε να το κρατησει έξω απο την  Interpol.

Η αληθεια είναι ότι η Σερβία άσκησε πίεση σε άλλες χώρες προκειμένου να εμποδίσουν το Κοσσυφοπέδιο να ενταχθεί στο διεθνές αστυνομικό δίκτυο της Interpol γιατί η αυτονομηση και αναγνωριση του κράτους του Κοσσόβου δεν τη βρέκε βεβαιως συμφωνη εξαρχής. Η σερβική αντιπροσωπεία πανηγύρισε για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, κάνοντας λόγο για μια από τις μεγαλύτερες νίκες της, οπότε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου Ένβερ Χότζαι «απάντησε» σπασμωδικά  επιβάλλοντας φόρο 100% στις εισαγωγές από τη Σερβία

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία παίζει κάποο ρόλο στις  συνομιλίες μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου για έναν βιώσιμο συμβιβασμό, κάλεσε το Κοσσυφοπέδιο να παραιτηθεί αμέσως από την επιβολή του φόρου. Το μήνυμά της υποστηρίχθηκε από τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, ο οποίος σημείωσε ότι το μέτρο έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες της Συμφωνίας Ελευθέρων Εμπορικών Συναλλαγών της Ε.Ε. (CEFTA).

«Η ενέργεια αυτή – η οποία πλήττει επίσης τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις του Κοσσυφοπεδίου – πρέπει να ανακληθεί αμέσως» ανέφερε ο Χαν σε ανάρτησή του στο Twitter

Ο κοσσοβάρος πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι είπε πάντως ότι το Κοσσυφοπέδιο θα καταργήσει την αύξηση του φόρου κατά 100% επί των αγαθών που εισάγονται από τη Σερβία μόνο όταν παύσει η «επιθετικότητα της Σερβίας» σε βάρος της Πρίστινας, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Οι Σέρβοι απο πλευράς τους παρότι θέλουν να τελειώνει αυτή η ιστορία με το Κόσσοβο και ειναι διατεθειμένοι νανερ΄σουν το κρασί του, απαιτούν κάποιες περιοχές να «επιστραφούν» στη Σερβία αφού έχουν σερβικό πληθυσμο ή να γίνει κατά κάποιο τρόπο ανταλλαγή εδαφών.

Oι Αλβανόφωνοι Κοσσοβάροι όμως τραβάνε το σκοινί και λένε ότι «εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει την επιθετικότητα της Σερβίας».

Να θυμίσουμε βεβαίως ότι το Κόσσοβο ή Κοσσυφοπέδιο για εμάς τους Ελληνες, αναγνωριστηκε στο τσάκα-τσάκα απο ένα σωρό χώρες που ήθελαν να αποδυναμωθεί η Σερβία.

Το Βελιγράδι καταγγέλλει ότι οι Κοσσοβάροι μετακινούν ήδη  δυνάμεις προς τα εδάφη όπου επικρατεί το σερβικό στοιχείο και όπου υποτίθεται ότι θα γίνονταν συνομιλίες για να λυθεί το πρόβλημά τους.

«Έχουμε πληροφορίες ότι αλβανικές δυνάμεις (του Κοσσυφοπεδίου) κινούνται προς το βόρειο Κοσσυφοπέδιο» δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς από το Βελιγράδι. «Ελπίζω ότι κανείς δεν θα έχει την ιδέα να χρησιμοποιήσει  βία εναντίον του λαού μας (στο Κοσσυφοπέδιο) και να αρχίσει να σκοτώνει ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή είναι Σέρβοι», δήλωσε ο Βούτσιτς.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here