Εμπλοκή και με τον ΦΠΑ στις διαπραγματεύσεις

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Εμπλοκή και στο θέμα του ΦΠΑ έχει παρουσιασθεί τις τελευταίες ώρες, καθώς  όπως επιβεβαιώνει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι εταίροι φαίνεται οτι δεν αποδέχονται την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης καθώς την θεωρούν αναποτελεσματική.

Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε δύο συντελεστές ΦΠΑ,έναν χαμηλό στα 6,5% εφόσον οι συναλλαγές γίνονται με κάρτα και 9,5% εαν γίνεται με μετρητά, κι έναν υψηλό στο 15% ο οποίος θα γίνεται 18% με μετρητά. Στο χαμηλό συντελεστή θα υπάγονται τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα βιβλία και τα υπόλοιπα στον υψηλό. Αυτό σημαίνει ότι όσα είδη σήμερα είναι στον μεσαίο συντελεστή(αναψυκτικά, ΔΕΗ, εστίαση κ.α), θα αυξηθούν είτε κατά 2 ειτε κατά 5 μονάδες.

Η πρόταση αυτή που συναντά την αντίδραση των τουριστικών επιχειρηματιών που σήμερα καταβάλουν ΦΠΑ 6,5%, διότι θα ακριβύνει όπως λέμε το τουριστικό προιόν καθιστώντας το μη ανταγωνιστικό, δεν φαίνεται να ικανοποιεί ούτε τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιφυλάξεις κεφράζουν οι θεσμοί  για για τη θεσμοθέτηση χαμηλότερου ΦΠΑ (κατά 3%) με τη χρήση καρτών, καθώς όπως λένε,  αυτό θα οδηγήσει σε απώλεια φορολογικών εσόδων.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η διαφοροποίηση του ΦΠΑ, αναλόγως του μέσου πληρωμής, συναντά ισχυρό νομικό κώλυμα, καθώς βάσει κοινοτικής νομοθεσίας απαγορεύεται.

Το στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, επέμεινε ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στα σχέδια της με στόχο την εξάπλωση της χρήσης πλαστικού χρήματος προς όφελος της διαφάνειας των συναλλαγών και των εσόδων.

Στο ερώτημα αν θα ενταχθούν όλα τα τρόφιμα στο χαμηλό συντελεστή, 6,5% με κάρτα και 9,5% με μετρητά, το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου παρέπεμψε στη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται στο Brussels Group.

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες από τις επαφές των τελευταίων ωρών λένε ότι οι Θεσμοί πιέζουν για έναν βασικό συντελεστή 19% ως 20%.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που ρωτήθηκε για το ΦΠΑ,  άφησε να εννοηθεί  ότι υπάρχει πρόβλημα διαρροής εσόδων στον τουρστικό τομέα στην Ελλάδα.

«Είναι αλήθεια ότι διεξάγονται συζητήσεις με τους Έλληνες για την προσαρμογή του ΦΠΑ, με σκοπό την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

»Ο τουρισμός είναι ένας μεγάλος και σημαντικός τομέας στην Ελλάδα και εκεί χάνονται ακόμη πολλά έσοδα, επειδή δεν πληρώνουν ΦΠΑ. Ως προς αυτό γίνονται διαπραγματεύσεις επί του παρόντος. Εμείς αποβλέπουμε με αυτό τον τρόπο στην οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, ώστε να την βοηθήσουμε να σταθεί εκ νέου στα πόδια της» κατέληξε ο Ντάισελμπλουμ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here