Εμπλέκουν τον Τζιάνι Ινφαντίνο στα Panama Papers

Νέο σοκ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, καθώς και ο Τζιάνι Ινφαντίνο φέρεται να εμπλέκεται στο μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο των Panama Papers, Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, ο νέος πρόεδρος της FIFA έπαιξε σημαντικό ρόλο σε συμφωνίες την εποχή που ήταν διευθυντής των νομικών υπηρεσιών της UEFA.

Κατά το ρεπορτάζ, η UEFA κατέληξε σε συμφωνίες με οff shore εταιρίες με σκοπό προφανώς να αποκρύψει χρήματα. Οι συμβάσεις υπογράφησαν από το 2003 έως το 2006 ενώ μία από αυτές αφορούσε εταιρία η οποία εμπλέκεται στο μεγάλο σκάνδαλο που τελικά έθεσε εκτός FIFA τον πρώην πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Σεπ Μπλάτερ.

Τα αρχεία δείχνουν ότι το 2006 η UEFA πούλησε τα τηλεοπτικά της δικαιώματα για τη Λατινική Αμερική σε εταιρία της Αργεντινής, την «Cross Trading». Στη συνέχεια η «Cross Trading» πούλησε στην «Teleamazonas» σε τιμή πολύ μεγαλύτερη από αυτή που αγόρασε. Η τιμή αγοράς, για το Εκουαδόρ, ήταν 111.000 δολάρια και η τιμή πώλησης τα 311.170 δολάρια!

H «Cross Trading» είναι θυγατρική εταιρία της «Full Play» η οποία ανήκε στον Ούγκο Χίνκις, ο οποίος εξετάστηκε πέρυσι από εισαγγελίες των ΗΠΑ για το αδίκημα της δωροδοκίας σε στελέχη ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών και από τότε τελεί υπό κράτηση στο σπίτι του μαζί με το γιο του Μαριάνο.

Ωστόσο από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία τονίζεται ότι όλες οι συμφωνίες εκείνης της περιόδου έγιναν πάνω από το τραπέζι και δεν υπάρχει καμία ευθύνη του Ινφαντίνο και της UEFA.

Ινφαντίνο: «Ούτε η UEFA, ούτε εγώ έχω έρθει ποτέ σε επαφή από οποιεσδήποτε Αρχές σχετικά με τα συγκεκριμένα συμβόλαια». 

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο τόνισε ότι δεν δέχεται αμφισβήτηση της ακεραιότητάς του και προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Είμαι απογοητευμένος και δεν θα δεχθώ ότι η ακεραιότητά μου αμφισβητείται από ορισμένους τομείς των ΜΜΕ, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι η UEFA έχει ήδη τοποθετηθεί λεπτομερώς για όλα τα γεγονότα σχετικά με αυτά τα συμβόλαια. Από τη στιγμή που ενημερώθηκα για τα τελευταία ρεπορτάζ πάνω στο θέμα, αμέσως επικοινώνησα με την UEFA για να ζητήσω σαφήνεια.

Το έκανα αυτό επειδή δεν είμαι πλέον στην UEFA και είναι εκείνη που αποκλειστικά κατέχει όλα τα στοιχεία των συμβολαίων που σχετίζονται με το θέμα. Εν τω μεταξύ, η UEFA έχει ανακοινώσει ότι κάνει μια ανασκόπηση των πολυάριθμων εμπορικών συμβολαίων και έχει απαντήσει εκτενώς σε όλες τις ερωτήσεις των ΜΜΕ που σχετίζονται με αυτά τα συγκεκριμένα συμβόλαια.

Όπως σημείωσα πριν, δεν είχα ποτέ επαφές προσωπικά με την Cross Trading, ούτε με τις ιδιοκτήτες της καθώς η διαδικασία του διαγωνισμού διεξήχθη από την ΤΕΑΜ για λογαριασμό της UEFA. Θα ήθελα να δηλώσω για την ιστορία πως ούτε η UEFA, ούτε εγώ έχω έρθει ποτέ σε επαφή από οποιεσδήποτε Αρχές σχετικά με τα συγκεκριμένα συμβόλαια.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν τα ίδια τα ΜΜΕ, δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη για τυχόν παρανομίες, ούτε από την UEFA, ούτε από μένα πάνω σε αυτό το ζήτημα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here