Εμπαιγμός χιλιάδων συνταξιούχων από την κυβέρνηση:Από τη μια τσέπη τα δίνει από την άλλη τα παίρνει η κυβέρνηση από τους συνταξιούχους

Την αλήθεια για τις μειωμένες συντάξεις και τον εμπαιγμό χιλιάδων συνταξιούχων από την κυβέρνηση αποκαλύπτει ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας. Δείτε πως γίνεται η μείωση στις συντάξεις εξαιτίας της μεγαλύτερης αύξησης στην παρακράτηση φόρου.

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο μερικές ημέρες, από τότε που το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έδωσε στη δημοσιότητα την σχετική εγκύκλιο, με την οποία καθορίστηκε ο νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων.

Για αυξήσεις ακόμα και 295 ευρώ το μήνα, για 253.000 συνταξιούχους  έκανε λόγο ο φιλοκυβερνητικός τύπος και για μέση αύξηση 108 ευρώ το μήνα, στις επικουρικές συντάξεις,   που πρόκειται να πιστωθούν στις αρχές Ιουνίου.

Η σκληρή όμως πραγματικότητα, άρχισε να αποκαλύπτεται από χθες το απόγευμα, όταν άρχισαν να πιστώνονται οι κύριες συντάξεις στους δικαιούχους. Προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν, αντί για αυξήσεις, μειώσεις στις  κύριες συντάξεις τους και γρήγορα το θέμα απέκτησε διαστάσεις.

Ο λόγος είναι απλός. Οι νέες αυξημένες  επικουρικές συντάξεις υπόκεινται σε  μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου σε συνδυασμό με τις κύριες, την οποία η εφορία όπως συμβαίνει πάντα, σπεύδει να παρακρατήσει απευθείας στην πηγή των παροχών.

Το άθροισμα της κύριας σύνταξης με την νέα επικουρική, οδηγεί σε μεγαλύτερες παρακρατήσεις ,με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται  μειώσεις από 12 μέχρι και 60 ευρώ στις κύριες  παροχές. Κυρίως μεγαλύτερες αυξήσεις, λαμβάνουν οι συνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και για το λόγο αυτό χιλιάδες εξ αυτών, είδαν τις σχετικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις τους προκαταβολικά από χθες, πριν πιστωθούν οι αντίστοιχες επικουρικές.

Δεν αμφιβάλλει κανείς φυσικά, ότι η παρακράτηση είναι καθόλα νόμιμη, αυτό όμως που συνιστά μέγιστη κοροϊδία προς τους συνταξιούχους, είναι να παραμυθιάζονται με τεράστια  μεικτά ποσά αυξήσεων  και όταν φτάνουν μπροστά στο ΑΤΜ να διαπιστώνουν το μέγεθος της απάτης.

Φρούδες ελπίδες λοιπόν και άνθρακας ο  θησαυρός.

Διονύσης Τεμπονέρας

Δικηγόρος – Εργατολόγος

Από Αυγή

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here