Eμφύλιος στη Ν.Δ – Επίθεση Μεϊμαράκη στο καθεστώς Σαμαρά- Το «τεχνικό” πρόβλημα ήταν τελικά πολιτικό

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΣΤ. ΜΙΣΙΝΑΣ)

Το «τεχνικό” πρόβλημα που οδήγησε στο φιάσκο της αναβολής των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ, πυροδότησε  έναν ανελέητο «εμφύλιο”  μεταξύ των στελεχών της, υποψηφίων και πρώην προέδρων, φέρνοντας στο προσκήνιο το πραγματικό πρόβλημα της κεντροδεξιάς παράταξης που δεν είναι παρά καθαρά ιδεολογικό και πολιτικό. Ενα πρόβλημα που άπτεται της φυσιογνωμίας της και που δεν λύθηκε φυσικά από τον προεκλογικό μονόλογο των 4 υποψηφίων, ούτε όπως φαίνεται, θα λυθεί. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Η κατάσταση περιπλέκεται διαρκώς.

Αν και η τεχνική αστοχία δεν είναι αμελητέα, καθώς αναδεικνύει όλες τις αδυναμίες ενός κομματικού μηχανισμού που παραδόθηκε στην ευνοιοκρατία και πλήττει την αξιοπιστία ενός κόμματος που διεκδικεί την εξουσίας, όσα συνέβησαν αμέσως μετά, επιβεβαίωσαν πλήρως την πολιτική αδυναμία του σημερινού στελεχιακού δυναμικού της ΝΔ να σχεδιάσει τη στρατηγική της για το μέλλον.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι ούτε ένας εκ των υποψηφίων προέδρων δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Το τεχνικό πρόβλημα με την εταιρεία, που θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν λειτουργούσε στοιχειωδώς ο κομματικός μηχανισμός, αποτέλεσε την ευκαιρία για να «απασφαλίσουν” όλοι οι υποψήφιοι και να ζητούν παραιτήσεις και καρατομήσεις αντιπάλων με κύριο βέβαια στόχο, τον μεταβατικό προέδρο και φερόμενο φαβορί των εκλογών, Β. Μεϊμαράκη.

Κι εκείνος, που δεν μίλησε καθόλου την Κυριακή, αποφάσισε να το κάνει τη Δευτέρα και με τον χειρότερο τρόπο. Πέρασε στην αντεπίθεση με προσωπικές αναφορές, που ακόμη κι αν είναι αληθείς,  του στέρησαν το έως σήμερα πλεονέκτημα του, να δηλώνει ότι προστατεύει την ενότητα και ότι μιλά εξ ονόματος του συνόλου του κόμματος και των ψηφοφόρων του.

Ο κ. Μεϊμαράκης έβαλε ουσιαστικά στο στόχαστρο και τον πρώην πρόεδρο Αντ. Σαμαρά, εμπλέκοντας τον στο θέμα της εταιρείας, Είπε ότι με εκπρόσωπό του, του εγγυήθηκε προσωπικά την αξιοπιστία της εταιρείας, στην οποία είχε αναθέσει κάποιες μικροσυμβάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου όταν ήταν πρωθυπουργός.

Από τα πυρά του κ. Μεϊμαράκη, δεν ξέφυγε ούτε ο κ. Μ. Βορίδης, υπαρχηγός του κ. Τζιτζικώστα για τον οποίον είπε ότι ήταν δικηγόρος της συγκεκριμένης εταιρείας και της είχε αναθέσει δουλειές. Και τα δύο τα διέψευσε ο κ. Βορίδης, ζητώντας περισσότερη σοβαρότητα.

Η επίθεση Μεϊμαράκη στο καθεστώς Σαμαρά

Η παρέμβαση Μεϊμαράκη και η ταυτόχρονη επίθεση του σε Σαμαρά-Βορίδη, με αφορμή το τεχνικό πρόβλημα, υποκρύπτει ωστόσο μια έμμεση αλλά σαφή πολιτική αιχμή.  Οτι δηλαδή, το προηγούμενο κομματικό καθεστώς Σαμαρά στη ΝΔ, αυτό με τη νεο-δεξιά αντίληψη και πολιτική στο οποίο ο κ. Βορίδης κατείχε εξέχουσα θέση, έχει άμεσες ευθύνες και για την σημερινή κατάντια του κομματικού μηχανισμού στον οποίον είχε τοποθετήσει τα στελέχη που υπάρχουν και σήμερα.

Κάτι που ο κ. Σαμαράς, δεν άφησε αναπάντητο, απορρίπτοντας  κατηγορηματικά, μέσω κύκλων του κάθε ανάμιξη και εμπλοκή στην διαδικασία της εσωκομματικής εκλογής αλλά και με την συγκεκριμένη εταιρία! Το γεγονός ότι  της είχε αναθέσει ως πρωθυπουργός,  δουλειές στο Μάξιμου, θα αποτελεί μάλλον σύμπτωση…

Ενδεικτικό της ιδεολογικοπολιτικής ένδειας της ΝΔ είναι ότι ακόμη και η επίκληση του ΣΥΡΙΖΑ, ως αντίπαλου δέους, δεν γίνεται  από τους υποψήφιους γιατί έχουν να προτείνουν κάποια διαφορετική πολιτική πρόταση προς τους πολίτες, αλλά ακριβώς για να θυμίσουν ότι δεν έχουν!

Η γενική τοποθέτηση των υποψηφίων, ως «Δεξιών”, κεντροδεξιών,  φιλελεύθερων ή καραμανλικών, δεν έχει κανένα αντίκρυσμα, χωρίς όραμα, αναλυτικό σχέδιο και οδικό χάρτη για τη χώρα και τους πολίτες. Και τέτοια στρατηγική, δεν διαθέτει κανείς  από τους «τέσσερις”.

Μέσα σ΄αυτή τη δίνη αδυναμιών, προσωπικών φιλοδοξιών και έλλειψης ολοκληρωμένης πολιτικής πρότασης, μαίνεται ο «γαλάζιος” εμφύλιος που απειλεί την ενότητα της παράταξης και τα νεύρα των ψηφοφόρων της.

Ετσι, αργά το βράδυ της Δευτέρας, και αφού είχε πει ότι παραιτείται, όχι γιατί αισθάνεται υπεύθυνος αλλά γιατί δεν είναι γατζωμένος στη καρέκλα, ο Β. Μεϊμαράκης, άλλαξε εν μέρει γνώμη και δηλώνει στο ΣΤΑΡ, ότι «αν ο κ. Σαμαράς πει αύριο ότι δεν θέλει να παραιτηθώ, δεν θα παραιτηθώ. Και πρόσθεσε ότι αν ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς δεν τοποθετηθεί δημόσια, θα παραιτηθεί ορίζοντας ως αντιπρόεδρο τον γραμματέα της Κ.Ο. Γιάννη Πλακιωτάκη. «Παραιτούμαι γιατί αυτός που με πρότεινε για μεταβατικό πρόεδρο αίρει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου», εξήγησε.

Όπως ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης, εξεπλάγη όταν διάβασε το πρωί της Δευτέρας ότι ο κ. Σαμαράς ζητεί την παραίτησή του, ενώ τόνισε ότι δεν έκανε επιθέσεις αλλά απάντησε «στις διαρροές Σαμαρά».

Επανέλαβε μάλιστα ότι δεν εμπιστευόταν τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Παπαμιμίκο, αλλά δεν ζήτησε την παραίτηση των μελών της ΚΕΦΕ γιατί με βάση το καταστατικό της Ν.Δ., η εκλογή τους γίνεται από συνέδριο.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε τέλος λόγο για «χυδαίες επιθέσεις» από την πλευρά του Απόστολου Τζιτζικώστα.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here