Εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε;

Του Φοίβου Οικονομίδη

Oι μεγάλες οικονομικές δυσκολίες δεν είναι καθόλου άγνωστες στην ιστορία των λαών.Οι Γερμανοί ,οι Ρώσοι,οι Αμερικανοί κ.ά έχουν ζήσει στιγμές οικονομικής κατάρρευσης και ανθρώπινης δυστυχίας.Το ίδιο είχε συμβεί και με τους Έλληνες αρκετές φορές στο διάβα της ιστορίας.

Το 1826,μετά την πτώση του Μεσολογγίου, αρκετοί οπλαρχηγοί και άνδρες της ένδοξης φρουράς του που είχαν διασωθεί, όπως και άλλοι μαχητές από άλλες περιοχές, συνέρρεαν στο Ναύπλιο. Η ελληνική επαναστατική κυβέρνηση προσπαθούσε να συντηρήσει όλον αυτό τον κόσμο αλλά τα ταμεία ήταν άδεια.

Η πτώση του Μεσολογγίου είχε συντελέσει στην κορύφωση του φιλελληνισμού στο εξωτερικό και άρχισαν να καταφτάνουν τρόφιμα που βοήθησαν στην κάλυψη αρκετών αναγκών,αλλά δεν έλυσαν ολοκληρωτικά το πρόβλημα. Γι’αυτό η ελληνική ηγεσία αποφάσισε να καταφύγει σε εθελοντικό έρανο που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο.Οι πολίτες συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης και εκεί ο δάσκαλος Γεννάδιος τους μίλησε με απόλυτη ειλικρίνεια  για την έλλειψη χρημάτων που εμπόδιζε τη συντήρηση μεγάλου μέρους των επαναστατών.

Ο Γεννάδιος έβγαλε πρώτος και έδωσε όλα όσα είχε στο κομπόδεμά του που ήταν οχτώ λίρες στερλίνες. Ο κόσμος συγκινήθηκε και άρχισε να προσφέρει χρήματα, τιμαλφή και άλλα πολύτιμα είδη. Οπλαρχηγοί, ανάμεσά τους και ο Δημήτριος Υψηλάντης, πρόσφεραν τα χρυσά και ασημένια όπλα τους.

Την επόμενη μέρα αποφασίσθηκε να συγκεντρωθούν άλογα που θα πρόσφεραν οι ιδιοκτήτες τους. Ο πρόεδρος της επαναστατικής κυβέρνησης Ανδρέας Ζαίμης έδωσε τα δικά του και ακολούθησαν οι υπόλοιποι. Με τη βοήθεια του εράνου αντιμετωπίστηκε με επιτυχία ένα μέρος των προβλημάτων.Η κυβέρνηση προχώρησε και σ’ένα αναγκαστικό δάνειο και στις υπόλοιπες απελευθερωμένες περιοχές, εκτός Ναυπλίου, άλλοτε με την πειθώ και άλλοτε με τη βία, για να μπορέσει να λύσει τα μεγάλα προβλήματα που την απασχολούσαν.

Στις μέρες μας, φαίνεται ότι δεν θα χρειαστούμε ένα παρόμοιο έρανο. Τελικά θα επέλθει μια συμφωνία με τους δανειστές, αλλά τίποτα δεν μας απαγορεύει να είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here