ΕΛΣΤΑΤ: Υφεση 0,9% το α’ τρίμηνο στην ελληνική οικονομία πριν την επέλαση του κορωνοϊού

Με το πρώτο τρίμηνο του 2020 να ενσωματώνει lockdown μόλις μισού μήνα η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ύφεση 0,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και κατά 1,6% σε σχέση με αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική οικονομία είχε εισέλθει σε ύφεση πριν η πανδημία του κοωονοϊού την κτυπήσει με σφοδρότητα, παραλύοντάς την. Και αυτό καθώς το σταδιακό κλείσιμο των δραστηριοτήτων ξεκίνησε στις 11 Μαρτίου με τα περιοριστικά μέτρα να επιβάλλονται από τις 23 Μαρτίου.

Πρόκειται για τις πρώτες ενδείξεις του αντίκτυπου της πανδημίας και του lockdown αλλά προϊδεάζει για τη μεγάλη κρίση που έρχεται στην οικονομία καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να λάβει εμπροσθοβαρή μέτρα για τον περιορισμό της.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη δήλωσή του συγκρίνει την ύφεση της ελληνικής οικονομίας με αυτή των χωρών της Ευρωζώνης χωρίς όμως να λαμβάνει υπόψη του ότι η πανδημία τις «κτύπησε» πολύ νωρίτερα.

Η εικόνα των κυριότερων μεγεθών, που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του ΑΕΠ είχε ως εξής:

Τριμηνιαίες μεταβολές

– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.

– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 8,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.

– Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,3%.

– Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,3%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 8,0%.

Ετήσιες μεταβολές

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.

– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.

– Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,01%.

– Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Χρ. Σταϊκούρας: Κάτω του μέσου όρου η ύφεση στην Ελλάδα

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: «Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ, ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με αυτά, κατέγραψε ρυθμό ύφεσης, σε ετήσια βάση, -0,9%.

Η ύφεση είναι σημαντικά μικρότερη από τον μέσο όρο αυτής των χωρών της Ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο -3,2%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό αποδεικνύει ότι το οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η εφαρμογή του, είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

Η συντεταγμένη πορεία της Κυβέρνησης, του κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών φέρνει καλά αποτελέσματα, και μέσα στις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση.

Πιστεύω ότι με πίστη στις δυνάμεις μας, αλληλεγγύη και συνοχή θα ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση που ενέσκηψε από την πανδημία, με το ελάχιστο κοινωνικό και οικονομικό κόστος».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here