ΕΛΣΤΑΤ: Kαι το ΔΝΤ θέλει εγγυήσεις μετά τη δίωξη Γεωργίου-Στην Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου, η Βελκουλέσκου

 

Μετά από μακρά περίοδο θερινών διακοπών, το ΔΝΤ ξαναχτύπησε. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέφρι Ράις, σε δηλώσεις του στην Ουάσινγκτον, συμπαρατάχθηκε με τις ανησυχίες της Κομισιόν για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, μετά την δίωξη στον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδ. Γεωργίου και ζήτησε εγγυήσεις!

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου, ο κ. Ράις είπε πως, παρόλο που το ΔΝΤ δεν σχολιάζει υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης, υπογράμμισε ότι συμμερίζεται πλήρως τις ανησυχίες που διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση.
Ο ίδιος υπερασπίστηκε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην απεικόνιση των στατιστικών δεδομένων της χώρας από την ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 και εντεύθεν.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από το 2010 και μετά, η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς έχει πραγματοποιηθεί αξιόλογη πρόοδος στον τομέα αυτό.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι σημαντικό «να προστατεύσουμε την πρόοδο αυτή που έχει συντελεστεί  καθώς η ακρίβεια των στατιστικών στοιχείων αποτελεί κρίσιμο στοιχείο και προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Για τον κ. Γεωργίου, υποστήριξε ότι είναι πρώην στέλεχος του Ταμείου, επιφυλάχθηκε, ωστόσο να εξετάσει κατά πόσο είχε παραιτηθεί από το 2010, όταν ανέλαβε την ηγεσία της ΕΛΣΤΑΤ.

Η επιστροφή της Βελκουλέσκου

Οπως ανακοίνωσε επίσης ο κ. Ράις, στις 12 Σεπτεμβρίου επιστρέφει στην Αθήνα  η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, στο πλαίσιο του τακτικού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας.

Η διαδικασία ελέγχου αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες, ενώ τα ευρήματα θα αξιοποιηθούν κατά την αξιολόγηση της οικονομίας του προγράμματος και της μελέτης για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here