Ελληνική πρόταση με «αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις» και «κοινό έδαφος» με θεσμούς- Υπόσχεση για χρέος

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις επιδιώκει να καταθέσει στους θεσμούς εντός της Πέμπτης, η ελληνική κυβέρνηση ώστε να πάρει το «πράσινο φως» για έναρξη της διαδικασίας συζήτησης του αιτήματος της για τριετές δάνειο από τον ESM με νέο πρόγραμμα.

Προς την κατεύθυνση αυτή εργάζονται πυρετωδώς τα τεχνικά κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης, τα οποία συνεργάζονται στενά με τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωπαικής Επιτροπής αλλά και εμπειρογνώμονες άλλων «φιλικών» κρατών που συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή.

Οι διαβουλεύσεις, όσο πλησιάζει η ώρα της υποβολής των προτάσεων είναι συνεχής, με τον πρωθυπουργό να συναντάται το πρωί της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Η ελληνική πρόταση, «κοινό έδαφος» μεταξύ Ελλάδας-θεσμών

Οπως άλλωσtε έχουν παραδεχθεί ελληνικοί κυβερνητικοί κύκλοι, η ελληνική πρόταση που θα κατατεθεί, θα περιλαμβάνει το ¨κοινό έδαφος¨, μεταξύ των θέσεων των θεσμών και της Ελλάδας, μετά και το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Αυτό σημαίνει, ότι η πρόταση που θα υποβληθεί από την Ελλάδα, θα αποτελεί την συνισταμένη των θέσεων και των προτάσεων που έχουν μέχρι τώρα κατατεθεί και εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο(εάν κατατεθεί δηλαδή), θα θεωρείται σε πολύ μεγάλο βαθμό ότι έχει προ-εγκριθεί από τους εκπροσώπους των θεσμών.

Η ουσιαστική έγκρισή της πρότασης και των μέτρων από το Eurogroup της Παρασκευής, θα σημαίνει την ουσιαστική αρχή της διαδικασίας αλλά και της επίτευξης οριστικής συμφωνίας. Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί ότι παρέλκει η σύγκληση της συνόδου κορυφής την Κυριακή.

Η ελληνική κυβέρνηση με το έγγραφο αίτημά της για υπαγωγή στον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας, τον ESM, έχει δεσμευθεί για την εφαρμογή άμεσων μέτρων-μεταρρυθμίσεων, από την επόμενη εβδομάδα, μέτρων για τη φορολογία και τις συντάξεις.

Αν και γενικές, οι δεσμεύσεις αυτές παραπέμπουν στην ταχύτατη με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ψίήφιση νόμου από τη Βουλή, όπου θα υπάρχουν νέα φορολογικά μέτρα, μεταρρυθμίσεις στη φορολογική νομοθεσία αλλά και περικοπές των πρόωρων συντάξεων.

Το κρίσιμα σημεία παραμένουν οι αλλαγές συντελεστών στον ΦΠΑ και ποια προιόντα θα υπαχθούν σε αυτούς, ο μειωμένος συντελεστής για τα νησιά, η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ έως τον Δεκέμβριο του 2019, την οποία δέχεται γενικώς η κυβέρνηση αντιπροτείνοντας την αντικατάσταση της μέχρι τότε με άλλο επίδομα, η έκταση των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και η περικοπή των αμυντικών δαπανών, στην οποία επιμένει να αντιδρά η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας.

To συνολικό ύψος των μέτρων που πρέπει να λάβουμε την τρετία, θα εξαρτηθεί φυσικά και από το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα συμφωνηθούν τελικά. Δεν αποκλείεται, οι εταίροι να λάβουν υπόψη τις νέες αρνητικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική οικονομία και να μειώσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 0,5%, ώστε να είναι ρεαλιστική και η οικονομική προσαρμογή που θα πρέπει να επιτευχθεί.

Για το λόγο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης έχουν επιστρέψει στην Αθήνα προκειμένου να δρομολογήσουν τη σύνταξη των σχετικών κειμένων, αλλά και νομοσχεδίων τα οποία θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα στη  Βουλή.

Η υπόσχεση αντιμετώπισης της  βιωσιμότητα του χρέους

Βασικό ρόλο θα παίξει και η διατύπωση της υπόσχεσης των θεσμών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Η διαπραγμάτευση έχει διανύσει μεγάλο δρόμο ήδη, καθώς το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ανέθεσε από χθες  σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάσουν με την τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ, τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας αλλά και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ώστε να προσδιορίσουν το ύψος του νέους δανείου που θα λάβει η χώρα για το διάστημα έως το 2018.

Οι αρχικές εκτιμήσεις μιλούν για ανάγκη ενός νέου δανείου ύψους 50 δις ευρώ και άνω, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει επιβαρυνθεί  σημαντικά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, για το οποίο πιθανώς πρβλεφθούν νέο ποσό για την πιθανή ανακεφαλαιοποίησή του.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here