Mέτρα 1,9 δις ευρώ το 2015 προβλέπει η …ρεαλιστική ελληνική πρόταση

Το πλήρες κείμενο του κειμένου των 47 σελίδων με τις ελληνικές προτάσεις έγινε γνωστό αργά το απόγευμα της Πέμπτης, όπως το δημοσιοποίησε το γερμανικό Tagesspiegel.

Σύμφωνα με το κείμενο η ελληνική κυβέρνηση προτείνει δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ για το 2015, πρόταση που υπολείπεται κατά 1,1 δις από την αντιπρόταση των θεσμών για έσοδα 3 δις ευρώ ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό και να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ.

Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνονται είναι η έκτακτη εισφορά 5% ώς 10% σε επιχειρήσεις με καθαρά κέρδη άνω των 10 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να αποφέρει εισπράξεις 1,064 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το νόμο 3808/2009.

Επίσης, προβλέπονται έσοδα 220 εκατ. ευρώ από την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης, 100 εκατ. ευρώ από τον φόρο στην τηλεοπτική διαφήμιση, 30 εκατ. ευρώ από τον φόρο πολυτελείας, 120 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες, 120 εκατ. ευρώ από τα ΚΤΕΟ και τα ανασφάλιστα οχήματα και άλλα 220 εκατ. ευρώ από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

ΦΠΑ τριών συντελεστών 

Για τον ΦΠΑ η ελληνική πρόταση εισηγείται καθιέρωση τριών συντελεστών 6%, 11% και 23%. Το ενδιαφέρον είναι ότι τα τρόφιμα τοποθετούνται στο μεσαίο συντελεστή και όχι στον χαμηλό ενώ ένα άλλο ποσοστό περίπου 28% των τροφίμων, φορολογούνται με τον υψηλό συντελεστή. Τα τιμολόγια ΔΕΚΟ είναι στον μεσαίο συντελεστή.

Στο 11% μεταφέρονται, σύμφωνα πάντα με την ελληνική πρόταση, εφημερίδες, περιοδικά, «βασικά και φρέσκα τρόφιμα», η ενέργεια το νερό και ο τουρισμός.

Στο 23% πηγαίνουν πολλά τρόφιμα (το 28% του συνόλου λέει η πρόταση) μαζί με είδη αλιείας εκτός ψαριών, γλυκά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο ψωμί, μακαρόνια, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό, σοκολάτες, σάλτσες κλπ.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται για άμεση αλλαγή των συντελεστών με την εξαίρεση των ξενοδοχείων για τα οποία το μέτρο θα ξεκινήσει από 1η Οκτωβρίου.

Προαναγγέλλει και point system για τη συλλογή αποδείξεων.

 

Στο εργασιακό προβλέπει σταδιακή αύξηση κατώτατου μισθού, ενώ στο ασφαλιστικό, προβλέπει αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για 2 έτη (τέλος 2016) αλλά και σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, με όριο συνταξιοδότησης τα 62 έτη.

Αποπληρωμή ΕΚΤ από ESM και αναδιάρθρωση δανείου ΔΝΤ

Σε ειδικό κεφάλαιο η ελληνική πρόταση προωθεί στις 30/6/2015 μετά από συζήτηση με τους θεσμούς να βρεθεί η βέλτιστη λύση για την αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ με χρηματοδότηση από τον ESM.

Προτείνει να αναδιαρθρωθεί το χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ με στόχο να πληρωθεί σε 2 φάσεις, στις 30/6/2015 η πρώτη  και  η δεύτερη ανάλογα με την χρηματοδότηση της χώρας

Κάνει λόγο για χρηματοδότηση από τις αγορές από τις 31/3/ 2016 μετά από αναδιάρθρωση χρέους.  Κάνει λόγο και για αναπτυξιακό πακέτο.

Στα σούπερ μάρκετ τα μη συνταγογραφούμενα

Η κυβέρνηση, όπως σημειώνεται στο κείμενο της πρότασης, θα προωθήσει το άνοιγμα του δικτύου διανομής των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων και – κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις-, θα μπορούν να πωλούνται και σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία από τα σούπερ- μάρκετ. Εντούτοις θα υπάρξει ένα “σύστημα ελέγχου”, ώστε τα φάρμακα αυτά που δεν είναι απαραίτητο να συνταγογραφούνται από τους γιατρούς, ούτε αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, να διανέμονται μεν από τα καταστήματα λιανικής, αλλά παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού.

Τουρισμός

Όπως αναφέρεται επίσης στην ελληνική πρόταση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απελευθέρωση των μισθώσεων για τις κατοικίες που ενοικιάζονται για διακοπές, περιορίζοντας την υποχρέωση μίσθωσης το ελάχιστο στις 30 ημέρες. Παράλληλα θα προωθήσει τη θεσμοθέτηση του e- market για τις ενοικιαζόμενες θερινές κατοικίες, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγιής ανταγωνισμός και να διασφαλιστούν τα φορολογικά έσοδα.

Για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια

Προβλέπονται ρυθμίσεις όπως επίσπευση των δικών του νόμου Κατσέλη και θέσπιση ορίων για προστασία απο πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, όπως  αξία ακινήτου έως 200.000 ευρώ, συνολικό εισόδημα 270.000 ευρώ, και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις

Η ελληνική πρόταση προβλέπει και την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων εντός του 2015. Τα συνολικά έσοδα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων για τη φετινή χρονιά εκτιμώνται στα 1,56 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 1,23 δισ. ευρώ προέρχονται από τα περιφερειακά αεροδρόμια και τα υπόλοιπα από πωλήσεις ή παραχωρήσεις που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια (το τίμημα καταβάλλεται σταδιακά).

Για το 2016 προβλέπονται έσοδα περί 500 εκατ. ευρώ από την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ, καθώς και μικρά έσοδα από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (μόλις 50 εκατ. ευρώ), αλλά και 250 εκατ. ευρώ από πώληση ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στην εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου Σπάτων (Αερολιμήν Αθηνών).

Προβλέπεται, επίσης, πως το 2016 το ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράξει 95 εκατ. ευρώ από την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Το ίδιο ισχύει και για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, από την οποία προβλέπεται πως θα εισπραχθούν τα 188 εκατ. ευρώ, καθώς και 50 εκατ. ευρώ από την Εγνατία Οδό.

Στην ελληνική πρόταση αναφέρεται πως τμήμα των εσόδων του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που δεν θα ξεπεράσουν τα 2,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2019, θα κατευθύνεται για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ ένα ποσοστό από το μερίδιο που θα παραμένει στο δημόσιο θα αξιοποιηθεί για τη στήριξη της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα ιδρυθεί.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here